”Seger kan rädda en dålig säsong”

Evertons svenska armé ska stoppa Liverpool i derbyt

FOTBOLL

Toppen mot botten i ett klassiskt Liverpoolderby.

Med tre svenskar i Everton, som slår ur underläge.

- En derbyseger kan rädda en dålig säsong, säger Niclas Alexandersson.

Foto: MALCOLM GOY
SVENSK DYNAMIT Tobias Linderoth, Niclas Alexandersson och Jesper Blomqvist får i dag uppleva det alla fotbollsspelare drömmer om - ett derby på klassiska Anfield.

Liverpool slåss om ligasegern och spelar i Champions League.

Everton med svensktrion Niclas Alexandersson, Jesper Blomqvist och Tobias Linderoth vill undvika nedflyttningsstrecket och klarade bara 0-0 mot Crewe i FA-cupen förra helgen.

Förutsättningar som inte har någon betydelse när lagen möts i historiens 166:e Merseyside-derby i eftermiddag på Anfield Road.

- Om vi svenskar får spela? Jag vet faktiskt inte. Vi får reda på laget på förmiddagen. Jag har varit med om att tränaren valt mer fysiska spelare till de här matcherna. Det handlar inte så mycket om fotboll, säger Niclas Alexandersson med ett skratt.

"Det finns ett slags hat"

Många liverpoolbor skulle nog säga att det är större än så.

- För oss utländska spelare är det svårt att sätta oss in i hur mycket derbyt betyder. Det finns ett slags hat även mellan spelarna, även om det oftast är med glimten i ögat, säger Jesper Blom-qvist.

Spelarna som växt upp i staden med otaliga Merseyside-derbyn kräver det yttersta av sina medspelare.

- För riktiga evertonians som Alan Stubbs är derbyt oerhört viktigt. Duncan Ferguson har blivit sådan efter många år i klubben. Han har ju tatuerat in Evertons klubbmärke på armen, säger Alexandersson.

Både Alexandersson och Blomqvist har spelat stora internationella matcher tidigare, både med klubblag och landslag.

För Evertons färskaste svensk blir eftermiddagen speciell.

"Sparka på allt som är rött"

- Jag har aldrig upplevt en så prestigeladdad match. Det ska bli spännande att känna den atmosfären, säger Tobias Linderoth. Så fort jag stött på våra supportrar i veckan har de sagt till mig "att sparka på allt som är rött".

I går eftermiddag samlades Evertons spelartrupp för att ladda upp på Suites Hotel strax utanför Liverpool.

- Det är bara inför derbyna som vi laddar upp på hotell hemma i Liverpool, förklarar Alexandersson.

Ändå är det premiär även för honom i eftermiddag. Han missade fjolårets derby på klassiska Anfield. Givetvis är det första Liverpoolderbyt för nykomlingarna Blomqvist och Linderoth.

- Jag har inte spelat något riktigt stort derby på länge. Jag upplevde inget som spelare i Manchester United. Det senaste jag spelade var i Italien, Milan-Inter, säger Blomqvist.

Oavsett om de får spela eller inte, i eftermiddag lär det buas åt svenskarna från The Kop bland 45 000 åskådare på klassiska Anfield Road.

Deras bästa derbyminnen

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM