- Det känns fantastiskt

Ljungberg efter triumfen: Det har varit kaos, kaos

Foto: getty images
ohejdbar Fredrik Ljungberg är spelaren som inte går att stoppa just nu. I går avgjorde han FA-cupfinalen med sitt sjunde mål på sju matcher. Men Ljungberg är som vanligt blygsam. "Det var tur", säger han om drömmålet.
FOTBOLL

Det handlade om ett fantastisk mål i en fantastisk match.

Fredrik Ljungberg.

Kung av England.

- Jag önskar att alla någon gång får uppleva den här känslan - för det går inte att beskriva, säger världsspelaren till Sportbladet.

Titta, njut, sug in, försök förstå.

Arsenal 2. Chelsea 0.

...och en vacker, mäktig arena i ett rött, vitt, gungande rusigt kaos - med en svensk världsartist i centrum, bäst av alla.

Scenerna efter FA-cupsegern från Millenium Stadium i Cardiff, Wales, handlar om så många drömmar som just blivit sanna, så mycket kärlek till ett lag, så mycket besvarad ömhet.

Arsenals supportrar hade väntat och längtat i fyra år på en stor titel.

Fredrik Ljungberg var rörd av stödet.

- Det har varit kaos, kaos, säger 25-åringen från en spelarbuss på väg bort från succéarenan.

Några timmar tidigare hade en högerfot, en perfekt skruv, en boll i krysset vunnit matchen åt Arsenal mot London-konkurrenten Chelsea och "Freddie" hade fortfarande svårt att förstå betydelsen.

Matchen hade i 70 minuter varit ett slag - men två briljanta mål skulle ge Arsenal bucklan.

Ray Parlours 1-0 i den 70:e minuten.

Mittfältaren avancerade mot ett backande Chelseaförsvar som väntade på en passning, en passning som aldrig kom - för Parlour ställde in siktet och prickade Carlo Cudicinis vänstra kryss.

"Det är alltid tur när man gör mål"

Fredrik Ljungbergs 2-0 tio minuter före slutet.

Svenskens egna ord är små, men handlar om ett stort mål.

- Jag fick bollen på mittplan någonstans och Henry drog ut till vänster litegrann vilket skapade yta för mig. Det var några spelare kvar men jag tänkte att jag skulle prova och köra... och, ja, sedan kom jag förbi Terry, som ramlade på mina fötter. Plötsligt var jag i lite dålig vinkel, så jag försökte att skruva - och jag hade tur och den gick in.

Tur?

- Det är alltid tur när man gör mål, ha, ha, ha...

Ingen i Arsenal håller med, där hyllas Super-Freddie - som gjort sju mål på sju matcher - som symbolen för det nya, vinnande laget långt från 1980-talets "Boring, boring Arsenal".

Managern Arsené Wenger använde en mening för att förklara Ljungbergs betydelse i FA -cupfinalen.

- Han var fantastisk.

Själv säger Ljungberg, som vanligt, nästan ingenting om sig själv.

- Jag har aldrig gillat att kommentera mitt eget spel, utan det får stå för andra. Jag försöker bara att göra mitt bästa. Men det känns bra - jag ska inte klaga.

Första riktiga trofén under Ljungbergs tid

Hur var känslan före matchen?

- Koncentrerad. Vi förlorade ju finalen i fjol mot Liverpool (1-2) och jag tror att ingen i det här laget ville bli ihågkommen som en spelare som hade varit med och förlorat i två raka finaler. Den gången var vi mycket besvikna. Man ska kunna acceptera en förlust - men vi tyckte att vi skulle ha avgjort tidigare och vunnit.

Hur högt rankar du den här titeln?

- Jag har varit i Arsenal i tre år och det var första gången jag fick vinna en riktig trofé - så det var fantastiskt skönt. För våra supportrar var det här otroligt stort och det stöd som vi fick i dag var enormt, helt enormt. Man vill försöka att bjuda igen.

"Det kändes nästan lite pinsamt"

Du blev buren i guldstol?

- Ja, det kändes nästan lite pinsamt. Jag blev generad måste jag säga. Spelarna sjöng om mig... men visst, det var en ära.

...och Uefa-presidenten Lennart Johansson fick en kram vid prisutdelningen.

- Ja, det skulle han ha! Jag har ju träffat honom några gånger nu, men inte fått ta emot nån buckla... så vi var nog ganska glada båda två.

Nu hoppas alla här hemma att du ska bli vår store spelare i VM.

- Det kommer att bli otroligt roligt, men jag har inte hunnit tänka så mycket alls på VM än.

"Svennis" satt på läktaren och såg lite orolig ut?

- Jaså... han kan spanade efter moln, om det skulle börja att regna eller nåt, ha, ha. Nej, ärligt talat - vi har en mycket viktig uppgift kvar och det är det vi koncentrerar oss på.

Hinner ni fira något alls?

- Det kommer nog inte att bli så mycket - vi flyger hem från Wales, och sedan tror jag att vi ska ha en middag med laget. Det känns lite konstigt på nåt sätt, inte som i vanliga fall när man vinner något.

Det kanske blir värre på onsdag. Ligatiteln står på spel?

-Ja... det kan bli några fantastiska dagar.

Lagen som har flest segrar i FA-cupen:

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM