Diouf - hetast i Premier League

Festen är över - men vi får i alla fall se Seriemördaren

FOTBOLL

Premier League börjar om en vecka, medan hundratals engelska fotbollsspelare köar på arbetsförmedlingen.

Festen är över.

Men så illa är det inte. Vi får i alla fall se El Hadji Diouf.

Foto: GETTY IMAGES
Liverpools nya stjärna El Hadji Diouf, kallad Seriemördaren, är årets roligaste – och kanske bästa – värvning i Premier League.

Kraschade tv-avtal och baksmälla efter flera års köpkalas med pengar som inte finns så har engelsk fotboll tagit resten av fotbolls-Europa i handen och hoppat ner i stålbadet. Visst, det köps och säljs fortfarande, men det är på en annan nivå.

Sommaren blev alltså rätt trist.

Några undantag finns: Manchester Uniteds köp av Rio Ferdinand fick halva Yorkshire att se ut som sura David Battys på krogrunda. Och Tottenham-chefen Glenn Hoddles komiska tajming i punchlines som "Rivaldo valde bort oss i sista stund" eller "Tottenham är en storklubb som vill ha Morientes" har piggat upp i de mörkaste stunder.

Och så El Hadji-Diouf. Seriemördaren.

Den levande cirkusen från Dakar står redan staty hemma i Senegal, och jag har en känsla av att det inte bara är hans underarmsfeta guldkedjor som kommer att glänsa på Anfield. Diouf har allt som Nicolas Anelka har. Plus en bättre teknik. Minus ett akut behov av psykoterapi. Diouf är bara 21 år och barnslig som 17, men om Gerard Houllier får ordning på honom är han årets bästa värvning. Den roligaste är han redan.

Det märks att många klubbar rensat i sina trupper, och att de håller i plånboken. Det är sunt, men sent. När en spelare som Samuele Della Bona lämnar en klubb som Chelsea och säger att han tror att de är på väg ner i avgrunden, så säger det en del. Och när transferryktena kring superbe Jimmy Floyd Hasselbaink blir allt intensivare har Chelseas fans alla skäl till oro.

I övrigt kan man konstatera att toppklubbarna gjort bra ifrån sig i transfersvängen, men jag är mer nyfiken på några andra:

Middlesborough - som satsat typ hundrafjorton miljarder (varav hälften på Alen Boksics lön) de senaste åren, har äntligen värvat sant spännande. Geremi, Maccarone, Juninho - det kan bli roligt.

Fulham - kan bli lyftet för Martin Djetou, som jag tror kan bättre än han visade i Parma, särskilt när han kommer "hem" till Jean Tigana. Facundo Sava vet jag för lite om, men hans argentinska CV imponerar. Och så kerubkillern Inamoto, förstås. Spännande.

Bolton - Jay-Jay Okocha och Youri Djorkaeff ska spela fotboll tillsammans på Reebok Stadium i vinter. Det är som om mezzosopranen Cecilia Bartoli skulle sjunga arior i en grabbastu i Tornedalen.

Lee Dixon och Tony Adams har efter ett årtusende av sträckta armar (med bucklor, eller bara för att ropa "offside") lämnat Arsenal. Världen kommer aldrig att bli sig lik igen.

Diarra, Cheyrou, Diouf, Diao, Luzi"

Om några år kommer Liverpool att vara känt för två saker; att Lennon/McCartney tog sina första ackord där, och att alla snackar scouse med fransk brytning.

Om ni hittar stavfel och krampartade formuleringar i denna text har det sin naturliga förklaring. Jesper Blomqvist är fortfarande inte klar för Middlesbrough, och det är svårt att skriva medan man håller båda tummarna.

Jag hoppas så innerligt att Jeppe a) får sitt kontrakt, b) får vara hel, c) hittar en tröja i rätt storlek.

Här är de fem bästa affärerna i sommar:

Läget i alla klubbarna inför ligastartenn

Sammanställning: Björn Byström