Division ett är i kris

Klubbarna ger bort spelare för att det inte finns pengar

FOTBOLL

Premier League är hetare än någonsin.

Samtidigt är division ett en serie i kris.

- Det finns inga pengar. Klubbarna ger bort spelare för att de inte har råd med deras löner, säger Håkan Mild i Wimbledon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Håkan Mild spelar i Wimbledon i engelska division 1. Han känner av krisen och berättar att många spelare blir arbetslösa på grund av den dåliga ekonomin. Division ett startar i dag.

Kabelbolaget ITV Digitals konkurs i våras har drabbat de engelska division ett-klubbarna värst.

Konkurs hotar flera av dem. Bradford City och Nottingham Forest sköts redan av en administrator.

- Klubbarna ger bort spelare för att de inte har råd med deras löner. Men ingen klubb kan ta emot dem. Många spelare blir arbetslösa. Den senaste siffran jag hörde var 700 för hela England, säger Håkan Mild.

Mild menar att det inte bara handlar om tv-pengar.

- Alla har haft hybris, och dragit på sig en för stor kostym. I divison ett har många satsat stort för att gå upp, och sedan misslyckats.

275 miljoner på spelarköp

Förra sommaren spenderade division ett-klubbarna 275 miljoner kronor på spelarköp. Denna sommar är man nere i cirka 50 miljoner.

Milds klubb Wimbledon är också en klubb i kris. Men det är mer en förtroendekris än en ekonomisk.

Klubbens ägare vill flytta klubben från södra London till Milton Keynes tio mil norrut. Fansen har gjort uppror.

Bara 200 säsongskort har sålts, att jämföra med de vanliga 4000. Supportrarna har startat en egen klubb i amatörligan och till deras matcher har redan 1000 säsongskort sålts.

Man kommer också att bojkotta Wimbledons premiär i dag mot Gillingham. Och bottenrekordet för antal åskådare på en ligamatch, 450, är i farozonen.

Men en skadad Håkan Mild kommer att bänka sig på Selhurst Park i morgon.

Har en bristning i vaden

- Jag börjar träna fotboll i nästa vecka. Jag fick en bristning i vaden i en träningsmatch i juli. Sedan har jag slagit upp den en gång till.

Proffslivet i Wimbledon kan inte ha blivit som du tänkt dig?

- Nej, men det beror på skadorna. I övrigt trivs vi bra, jag och Jessica. Men det är frustrerande inte kunna visa vad man kan. Jag har spelat nio matcher på tio månader.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM