Roy Keane stäms för överfallet?

Sparken som krossade Hålands karriär var planerad

1 av 3
FOTBOLL

Roy Keane är i blåsväder - igen. För två år sedan tacklade han sönder Alf Inge Hålands karriär.

I sin självbiografi erkänner han att det var med flit - och kan nu att stämmas för misshandel.

Den hetlevrade irländaren Roy Keane är ständigt aktuell. Både på och utanför planen.

Enligt tidningen Verdens Gang riskerar nu fotbollsstjärnan att stämmas för misshandel av norrmannen Alf Inge Håland.

Det är genom avslöjanden i sin aktuella självbiografi som Manchester Uniteds lagkapten har gillrat en fälla åt sig själv. Efter att ha läst boken råder engelska journalister Håland att stämma irländaren.

- Han har goda förutsättningar att vinna, säger Steve Curry på News of the World.

Redan i september 1997 kom de båda spelarna i luven på varandra första gången. Keane blev i slutet av matchen mycket irriterad på norrmannen. "Jag sparkade efter honom i ren desperation", står att läsa i Keanes självbiografi.

Väntade till slutet

De båda lagkaptenernas hatförhållande kulminerade sedan i ett hett derby mellan ärkerivalerna Manchester United och Manchester City hösten 2000.

Roy Keane hade då ett uttalat ont öga till Håland. När chansen kom tvekade han inte en sekund - trots att han visste att han skulle bli utvisad.

- Jag väntade tills det var fem minuter kvar av matchen. Då tog jag honom "fucking hard" samtidigt som jag sa "här har du din jävel", skriver Keane.

- Jag väntade inte ens på att domaren skulle ta fram det röda kortet. Det var bara att gå och sätta sig, fortsätter han.

Keanes hårda beskrivning av händelsen har vållat stor uppmärksamhet, trots att hela hans bok är full av skandaler.

Spelat enstaka matcher

Inte bara brittisk press har reagerat. Även den norske advokaten och fotbollsagenten Gunnar Martin Kjenner uppmanar Manchester City-spelaren att gå till domstol.

- Eftersom Keane erkänt att han medvetet handlade med ont uppsåt och Håland lidit stor ekonomisk skada bedömer jag att han har ett starkt fall, säger Kjenner till norska tidningen VG.

Alf Inge Håland vill ännu inte avslöja om han tänker stämma Keane. Men tanken tycks inte främmande.

- Jag har bara kunnat spela några enstaka matcher efter tacklingen. Du kan ju tänka dig själv hur det känns, säger Håland till VG.

Håland har varit mer eller mindre skadad sedan den våldsamma attacken. När VG får tag i honom är han på väg till sjukhuset för att röntga det knä som Keane satte dubbarna i.

- Vi ska se om de fortfarande är kvar, säger Håland och visar prov på lite galghumor.

Isak Krantz