Wenger tänker behålla bucklan

Arsenals succétränare hyllas av hela världen: Han kan vara som en krigare

1 av 2 | Foto: L'EQUIPE
säkert grepp Arsène Wenger har gjort Arsenal till ett storlag. Förra året slutade det med liga- och FA-cupseger. Nu hoppas laget på en repris.
FOTBOLL

Vem visar sällan några känslor, ses som världens bäste tränare och inledde en passionerad kärlekhistoria med Nancy?

Fel.

Det här är berättelsen om Arsène Wenger, Arsenals guldcoach.

- Han vågar vara mänsklig. Det är hans främsta styrka, säger vännen Stuart Baxter.

Det står A la Croix d"or, Guldkorset, på skylten till den lilla restaurangen.

Det var där anhängarna till Football Club Duttlenheim i Meistratzheim utanför Strasbourg brukade samlas före och efter matcherna.

Förmodligen har du aldrig hört talas om vare sig föreningen eller krogen och det beror på att det största som hänt klubben är att ägarna till favorithaket, Alphonse och Louise, fick en son den 22 oktober 1949.

Arsène Wenger var född och han föddes rakt in i fotbollen.

- Ja, så var det. Där pratades det bara om fotboll. Som ung trodde jag inte att det existerade andra saker i livet, har han berättat.

Fransk mästare

Arsène Wenger utvecklades till en trygg mittback, som spred ett stort lugn omkring sig. Egenskaperna gav honom i slutet av 70-talet ett proffskontrakt med Strasbourg, men de skulle ge honom ännu mer som tränare.

1979 blev Strasbourg franska mästare, men Arsène Wenger spelade bara tre matcher och kände sig inte delaktig. Han slutade då med fotbollen, för att bli tränare.

Han började som ungdomsledare i Strasbourg, blev assisterande tränare i Cannes och sedan huvudtränare för Nancy.

Året var 1984 och det var kärlek vid första inkastet trots att laget åkte ur serien.

Resten är historia.

Han gjorde Monaco till ett storlag i Europa, men tvingades 1994 gå från den klubb han fört till semifinal i Champions League, gjort till liga- och cupmästare.

Sparken var hård och när Arsène Wenger väl landade gjorde han det i Japan och Grampus Eight. Resan mellan förnedring och upprättelse tog ett år, men 1995 stod han där, som årets tränare i J Leauge.

Stuart Baxter, som själv coachade Hiroshima, kunde bara ta plats i hyllningskören och han skulle göra det igen.

Införde en ny stil

Den 28 september 1996 är ett historiskt datum för Arsenal. Det var då klubben presenterade sin nya tränare. Han heter Arsène Wenger och har sedan den dagen fört klubben till The Double, seger i Premier League och FA-cupen samma år, både 1998 och 2002.

- När han kom till England fanns det ett hav av tränare som skrek och gapade. Han var mänskligare, har inte tron att en tränare måste ta på sig slavdrivarrollen för att få respekt. Spelarna reagerade positivt på det, säger Stuart Baxter.

Han lärde känna Arsène Wenger i samband med ett tränarsymposium i Köpenhamn i slutet av 80-talet. De träffades flitigt under sina gemensamma år i Japan och pratas nu, när båda bor och verkar i London, vid var tionde dag.

- Vi pratade väldigt mycket när vi träffades första gången. Vi hade ett gemensamt intresse för fysiologi och näringslära. Både han och jag ville påverka spelarna att vara proffs i 24 timmar, säger Stuart Baxter.

Vad är hans storhet som tränare?

- Just att han vågar vara mänsklig är hans främsta styrka. Men hans lugn har förändrats. Nu är han, när det behövs, mer som en krigare. En annan sak som jag beundrar är att han inte har någon fystränare utan sköter den biten själv. Han styr dessutom kocken, ja, han är väldigt allround som tränare. Man kan inte vara bra på allt, men han försöker ha kontroll efter som det påverkar slutresultatet. Han är väldigt strikt när det gäller grundprinciperna, men i övrigt diffus så att spelarna måste forska och hitta lösningar. När jag träffade honom i Monaco var han inte min bild av en coach. Jag tyckte han var otydlig, kunde inte se något genialt i det han höll på med. Men han är övertygande och tycker om snabbhet, genombrottskraft och aggressivt försvarsspel, säger Baxter.

Ute efter nya titlar

Han kunde lika väl ha sagt Thierry Henry, Fredrik Ljungberg och Patrick Vieira. Arsène Wenger har gjort en serie drömvärvningar sedan flytten till London. Han hämtade Vieira från Juventus och Emmanuel Petit från Monaco som ersättare för Martin Keown och Tony Adams. När han insåg att mittbackarna fortfarande höll förvandlade han nyförvärven till ett av Europas bästa mittfältspar.

- Fingertoppskänsla, säger Stuart Baxter.

- Fingertoppskänsla, säger hela världen.

Kan han leda Arsenal till ytterligare ett ligaguld, trots att nyckelspelare som Robert Pires och Fredrik Ljungberg är skadade?

- Ja, absolut. Han har sagt att laget är väldigt hungrigt, säger Stuart Baxter.

Han håller tummarna för att Arsène Wenger ska lyckas.

Precis som fansen på A la Croix d"or.

Var tränare för ett japanskt lag

Stefan Holm