Modeexperten: De har blivit vår tids filmstjärnor

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS,
FOTBOLL

Olof Mellberg är Sveriges bäst klädde man. Fredrik Ljungberg landets sexigaste.

Bilden av svenska fotbollsspelare i säckiga joggingbyxor tycks vara allt annat än korrekt.

- Fotbollsspelarna har blivit vår tids filmstjärnor, säger designern Camilla Thulin.

Hon har designat scenkläder till svenska artister, tagit fram exklusiva underkläder och synts i det svenska kändisvimlet.

I samma kretsar som de svenska fotbollskillarna börjat röra sig i på senare tid. Borta är utslitna gympaskor, säckiga joggingbyxor och t-shirts med sponsorsnamn.

I stället kliver ett modemedvetet landslag ut ur omklädningsrummet - och in i den svenska kändisvärlden.

Glöm träningsoverall

- Ytan tar över mer och mer. Snubbarna är präktiga och har bra ideal redan från början och de blir idoler i stället för filmstjärnor, säger Camilla Thulin.

- Filmstjärnorna har ersatt fotomodellerna på omslagen och de har blivit lite proggigare så idrottsmännen har tagit över filmstjärnestuket. Alla vill beundra någon och de har väl adopterat de här killarna. De är bra ideal.

I dag tjänar kosmetika och klädindustrin lika mycket på män som på kvinnor. Det är helt legitimt för en välbetald kille att köpa en jacka för tio tusentals kronor.

Idrottskillarna vågar visa och vårda sitt intresse. Det handlar inte längre om bara dyra klockor och fräcka bilar. Utan lika mycket om stil och attityd.

- Träningsoverallstuket har försvunnit, det är ett större klädintresse överlag. De flesta vill bort från gympaskorna och träningsoverallen eftersom man tillbringar så mycket tid i det ändå, säger landslagsspelaren Marcus Allbäck.

- Det är tillåtet att snacka kläder, inte som tjejer gör över en kopp kaffe direkt, men de som har ett gemensamt intresse gör det.

Fredrik Ljungberg har gjort sig känd för sin modemedvetna stil, liksom Olof Mellberg och även andra spelare lägger ner tid och kraft på utseendet.

"Viktigast att må bra"

Precis som andra framgångsrika idrottsmän.

- Det är sådant som är i tiden, vi lever i en föränderlig värld. Men när man blir äldre så finns det andra värden som blir viktiga, säger förbundskapten Tommy Söderberg.

Två sådana utmärkelser till landslagsspelare dagarna efter varandra. Har det blivit mer tillåtet för killarna att vårda sitt utseende?

- Jag vet ingenting om det där. Det viktigaste är att killarna mår bra, som människor och som fotbollsspelare, svarar Tommy Söderberg.

Men träningsoverallens tid utanför omklädningsrummet tycks vara förbi.

Höga löner ger möjligheter till en helt ny garderob.

- De blir som popstjärnor och ju bättre de ser ut, ju fler inbjudningar får de och i dag vill alla bli kändisar, säger Camilla Thulin.

Anna Carlsson