”De har varit oprofessionella”

Jesper Blomqvist om kontraktsbråket, kärleken - och sina utslagna tänder...

FOTBOLL

LONDON

Jesper Blomqvist, 28, är förbannad på Middlesbrough - en klubb han var säker på att han hade ett avtal med.

- Jag trodde att ett handslag var ett handslag. Så var det inte. De har uppträtt oprofessionellt.

Och ett nytt problem har drabbat otursförföljde Jesper - döda framtänder.

Foto: JYTTE NIELSEN
Jesper Blomqvist trivs i sin lägenhet i London med utsikt över Themsen. De senaste åren har varit tuffa med skador, kontraktsbråk - och nu senast - utslagna tänder.

Nu verkar det som om Jesper Blomqvist är bitter och deprimerad. Så är det inte.

- Jag mår väldigt bra och jag trivs här i London. Det är jättebra, säger han för att verkligen understryka hur han mår när Aftonbladet möter honom vid Charltons träningsanläggning i södra London.

Jesper gör ett ordentligt träningspass, det första sedan olyckan på träning för några dagar sedan. Han är en av de sista att lämna planen och berättar sedan att han inte känt sig så i form på evigheter.

Tänderna vek sig inåt

Men det finns ju ett problem - framtänderna.

Jesper har precis tagit ut tandskyddet, av samma typ som boxare använder, ett skydd han kommer att ha en tid framöver. Både på träning och under matcher.

- Det var en så otrolig olycka att man inte tror att den ska hända. Mathias Svensson sprang före mig, jag var snett bakom. Men så tvärvänder han och jag slår i tänderna i hans huvud. Mathias får några sår, mina tänder viker sig bakåt.

Jesper rekommenderades en tandläkare via klubben. Dit gick han bara en gång.

- Han var inte så bra. Genom kontakter hemma i Sverige blev jag rekommenderad en annan och han var mycket bättre. Framtänderna kan vara döda båda två, åtminstone en av dem är det.

- Men jag kan nog ha dem kvar, tandläkaren får fixera dem på något sätt.

Jesper Blomqvist har varit otursförföljd, långtidskadad och inget förnyat kontrakt med Everton, ett möjligt med Middlesbrough.

Eller som Jesper hela tiden uppfattade saken - ett befintligt kontrakt.

- Jag trodde att jag hade kontrakt under flera veckor - men ett par dagar innan det var dags att skriva på försökte de utnyttja situationen.

Hur då? Handlade det om pengar eller andra villkor?

- Jag vill inte gå in på det där, men jag tycker att de uppträdde mycket oprofessionellt.

En köttmarknad

Du har ju talat om köttmarknad?

- Ja, köttmarknad eller vad man nu kan kalla det.

Jesper vill inte svara på om han skulle skaka hand med Steve McClaren, Middlesbroughs manager. Jesper tog ett hastigt beslut, tog kontakt med Charlton som lagt ett bud tidigare som han avvisat. Klubben hade också misslyckats med arbetstillstånd för en annan spelare och det fanns en lucka.

- Så jag kom hit. Det är en bra klubb med mycket talang. Jag trivs ypperligt.

Men det har inte gått så bra hittills? Ni ligger långt ned i tabellen.

- Hemmastatistiken kan väl förbättras. Men tittar man på vilka vi mött; Chelsea, Tottenham, Manchester United och Arsenal så blir det mer förklarligt.

Hur går det med landslaget. Har du talat med Lars & Tommy?

- Nej, det har jag inte. Det är inget jag vill snacka om.

Managern Alan Curbishley säger att det dröjer innan Jesper spelar en hel match för Charlton.

- Det har ju varit stopp-start-stopp-start för honom genom skadorna. Jag visste att han var skadad när han kom till oss och räknade inte med spel under den första månaden. Han spelar nog inte mot Fulham i morgon. Jag tror att han ska spela en reservlagsmatch på tisdag först. Det är bra om han har 90 minuter i benen innan han spelar en ligamatch.

Vad tillför Jesper Charlton?

- Han har ju en del av det vi behöver. Han är offensiv och erfaren vänsterpelare. I svåra situationer räknar jag med att han låser upp en del dörrar.

Lovar att raka sig snart...

Jesper kommer i alla fall att raka sig när som helst.

- Jag lovade att raka av mig skägget när jag fick ett kontrakt, sedan tyckte jag att det fick sitta kvar.

Den sista månaden har varit hektisk. Han har hyrt ut huset utanför Manchester (till en Unitedspelare), hyrt en lägenhet i tjusiga Canary Wharf i östra London.

- Det är jättebra, jag har utsikt mot Themsen, gym i huset (Jesper har gått ned fem kilo) och tio restauranger funt hörnet.

Han bor inte ensam.

- Jag har flickvän, vi bor ihop säger han, och skrattar.

Hon är från Kroatien och talar italienska men sedan är det stopp. En ledtråd till hur de träffades är att läkaren som Jesper behandlades av är från Kroatien och att Jesper ofta var där under skadeperioden.

30 landskamper

Köptes av Milan succéåret 1996

Leif Kasvi