Så blev boring scoring

När Wenger kom till London började förvandlingen som gjort Arsenal rekordroligt

1 av 4 | Foto: AP
FOTBOLL

Arsenal stämplades som tråkigt, målfattigt, där försvar alltid gick före anfall.

Sen kom Arsene Wenger.

På sex år har han förvandlat "boring" till "scoring" och gjort Arsenal till Europas hetaste fotbollsklubb.

Laget har spelat 30 raka ligamatcher utan förlust.

Få tror att Everton bryter den rekordsviten i dag...

Det var i september 1996, efter några turbulenta veckor i Londonklubben, som styrelsen presenterade mannen som skulle ta över efter Bruce Riochs korta sejour som manager.

Vid presskonferensen bjöds det på rökt lax, engelsk stek och köttpaj - och en stor överraskning.

Rykten skvallrade om Johan Cruyff eller Terry Venables, men i stället klev Wenger fram, närmast från den japanska ligan, ivrigt applåderad av dåvarande vice ordförande David Dein.

- Det här är den största utmaningen jag tagit mig an i karriären, sa fransmannen.

Den samlade expertisen var kluven.

Många mindes Aston Villa som var den senaste klubben att våga satsa på en utländsk manager, Josef Venglos.

Det höll inte.

En som tidigt hyllade Arsenals val var Glenn Hoddle.

- Jag skulle inte vara där jag är i dag om det inte var för Wenger. Vart han än har gått har han gjort succé.

Wenger hade rykte om sig att vara en tränare som premierade effektivt passningsspel och offensiv fotboll, något som knappast passade in i bilden av "boring Arsenal".

Men fransmannen hade en vision.

Perfekta värvningar

Han hade ett finger med i spelet när Arsenal värvade Patrick Vieira som hade en mindre lyckad period i italienska Milan bakom sig.

Vieira kostade bara drygt 50 miljoner kronor, ett värde som mångdubblats då han i dag rankas som en av världens bästa innermittfältare.

Fingertoppskänsla när det gäller värvningar har visat sig en av Wengers styrkor.

- Det är alltid trist när spelare man sett utvecklas lämnar klubben. Samtidigt ger det en möjlighet att lyfta fram nya förmågor, har han sagt i intervjuer.

- Om jag köper för många spelare innebär det att andra får gå utan att spela matcher. Det är förödande för lagkänslan. I fotboll går det långsamt att tappa eller vinna självförtroende.

Förutom Vieira är Emmanuel Petit, Thierry Henry, Robert Pires, Fredrik Ljungberg, Sylvian Wiltord och Nicolas Anelka bara några exempel på spelare som fått fart på karriären sedan de hamnat under Wengers beskydd.

En som är på god väg är Rami Shaaban.

I mitten av augusti fick han sensationellt chansen att provträna med Arsenal, och precis innan övergångsstoppet den 1 september skrev han på ett tvåårskontrakt.

Lätt komma in i gänget

De senaste veckorna har han själv upplevt hur nya förmågor tas emot i en av världens mest kända klubbar.

- När jag först kom hit och provtränade var det ingen som direkt pratade med mig. Det kunde man inte förvänta sig.

- När det väl var klart att jag skulle stanna var alla väldigt trevliga. De hade säkert aldrig hört talas om mig, men gjorde vad de kunde för att jag skulle känna mig som en i laget.

I Arsenals värvningspolicy ingår att hitta spelare som passar in med övriga i gruppen.

- Jag tror de tittar mycket på hur du är som person. Sen lyssnar de med folk runt omkring. Innan jag skrev på vet jag att de pratade med Stuart Baxter och förbundskaptenerna.

Hur jobbar Wenger med er spelare?

- Han fungerar så att han omger sig med personer som han litar mycket på. Som han är mån om. I en så här stor klubb går det inte att ha koll på allting, du måste överlåta vissa bitar till andra.

Har slopat spriten

Disciplin är ett nyckelord för Wenger.

Direkt när han kom till klubben såg han till att införa regler som bland annat innebar att ingen fick dricka alkohol 24 timmar innan match.

Spelarna skulle också sova och äta ordentligt.

- Just maten är viktig för honom. Inför varje vecka är han med och kollar menyn. På matchdagar är det väckning klockan tio, sen går vi ner och äter frukost en halvtimme senare. I Djurgården gick vi ofta upp betydligt tidigare.

Många svenskar som gett sig ut i proffslivet har kunnat berätta mardrömshistorier om hur de i det närmaste blivit utfrysta av sina nya lagkamrater.

Konkurrensen om platserna är stenhård.

Kamratskapen blir därefter.

Det är långt ifrån den bild Shaaban målar upp av stämningen i Arsenal.

När Sportbladet pratar med honom har han precis avslutat ett kortparti med David Seaman, Thierry Henry, Patrick Vieira och Sol Campbell.

- Det har gått fort att få känslan att man är delaktig i det som händer. Jag trodde inte att det skulle vara så. Mer att var och en skötte sitt.

- Kanske är det en av svaren till varför det går så bra. Alla känner verkligen att de är med och bidrar till framgången.

Men det finns en baksida av alla segrar.

- Det blir aldrig något firande när vi vinner. Det är "that"s it" och så sätter sig alla på planet och åker tillbaka. Nästa dag är det träning...

30 raka Premier League-matcher utan förlust, ett bättre än Manchester Uniteds gamla rekord, är ett bevis på Arsenals styrka.

Ett annat är att man inte gått mållös från någon av de 48 senaste ligamatcherna.

Wenger har berättat i intervjuer hur han brinner för sitt jobb, och att han är tveksam till om han någonsin kommer att kunna sluta.

- Jag är rädd för jag har aldrig mött någon som slutat det här arbetet och sedan varit lycklig. Någon gång tar det slut, men jag vill inte ens tänka på den dagen, det är för smärtsamt, sa han i The People i oktober 2000.

- Alla managers som stannar länge på sitt jobb tvingas lida en del. Varje morgon du vaknar inser du att det inte är ett lätt jobb och att du bara klarar det om du lyckas hitta den rätta motivationen.

Än så länge har det inte varit något problem för Wenger.

I dag har hans lag, med Shaaban på bänken, chansen att utöka sin ligasvit till 31 raka matcher utan förlust.

Eller kan Everton, med Niclas Alexandersson och Tobias Lindroth, få stopp på "scoring Arsenal"?

Vann både ligan och FA-cupen förra säsongen

Mirakeltränaren.

Christoffer Bjäreborn