Spänningen består - men inte tack vare bedrövliga Liverpool

FOTBOLL

Det kan ju tänkas att en eller annan vaknade lite blek om nosen på årets första dag, men det var förmodligen självförvållat.

Gårdagens tröttaste ansikte hade nog i alla fall Gerard Houllier, Liverpools manager.

Men är det hans eget fel?

Det är klart att det är han som står med skuldbördan nu, det är det han har betalt för, men skulle Liverpool kunna bryta sin bedrövliga trend med en annan tränare?

Vet ej.

Nånting måste emellertid hända snart.

Houllier såg ut som om han svalt en askkopp där han stod med händerna i rockfickan, blicken blev allt mattare och munnen var till slut bara ett tunnt, spänt streck.

Stryk med 1-0 av Newcastle på St James Park betyder att detta Liverpool gjort sin sämsta tiomatcherssvit på - 79 år.

Fyra av 30 möjliga poäng har det blivit.

Fyra av 30!

Det är nästan makabra siffror för ett storlag av Liverpools kaliber.

Vad ska rödtröjorna hitta på?

Räcker det med att kicka Houllier?

Vi ska självfallet komma i håg att spelare som Michael Owen, Emile Heskey, Danny Murphy och Dieter Hamann saknades mot Newcastle.

Men kanske avslöjar just frånvaron av Owen och Heskey att Liverpool alldeles för långe knutit upp sitt spelsätt kring de två.

När inte store Heskey finns att sikta på däruppe i anfallet och när radarlinjen Steven Gerrard-Michael Owen är borta tycks det finnas för få andra alternativ.

Inget riktigt bra, balanserat anfallsspel som kan fungera med andra spelare på planen.

Behöver inga nya spelare

Liverpool skapade inte mycket alls framåt.

Det sägs att det finns 200 miljoner kronor att köpa nya spelare för, men är det verkligen det Houllier behöver? Är det inte viktigare att hitta harmoni och ett vinnande spel med de stjärnor han redan har?

Det är ju till exempel rätt imponerande att en 21-åring som Neil Mellor kan hoppa in och visa sig ha en uppsjö talang i sin stora kropp. Gerrard-kopian Mellor är en bra resurs som måste tas till vara på bästa sätt.

Shearer imponerar

Roligare då att starta året som Newcastle-supporter. För nåt år sen trodde jag att Sir Bobby Robson hade en för tunn och ojämn trupp, och jag trodde inte heller att Alan Shearer skulle orka komma tillbaka så strålande efter sin långvariga skada.

Men jag hade fel. Newcastle har idag precis det som Liverpool saknar: grym spelglädje, självförtroende, pigga ben och lirare som litar på tränarens strategi.

Och så har laget en man som Craig Bellamy.

Han blir bara bättre och bättre. Walesaren är ruggigt irrationell och svårstoppad. I den form han är nu måste han vara en av Europas bästa spelare.

Bellamy var gårdagens man i ligan, enligt mig.

Tillsammans med Jurgen Macho, förstås.

Eh...Jurgen, vem?

Jo, reserven för reserven i Sunderlands mål.

Den österrikiske keepern gjorde en helt fantastisk match mot Manchester United. Den ena fenomenala räddningen efter den andra när United bombarderade Sunderlands mål. Beckham och kompani hade lite flyt som fick in det rättvisa segermålet (2-1) precis innan slutsignalen.

Seamans bleka nos

David Seaman var INTE gårdagens man.

Arsenals hårt prövade veteran gjorde ett tveksamt ingripande i slutet av derbyt mot Chelsea, och 3-0-ledningen höll på att slarvas bort. Det blev 3-2 till slut, men det var med andan i halsen.

Seaman var också en aning blek om nosen denna nyårsdag.

Peter Wennman