Sankte Strachan

En rödhårig skotte har höjt Saints till himmelska höjder

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
SKRIKET Gordon Strachan har skrikit Southampton hela vägen till toppen av Premier League. I går blev det oavgjort mot Middlesbrough, 2-2. Nu drömmer fansen om spel i Europa i höst. Men Strachan är inte nöjd. "Om du tror du är bäst har du problem. Jag vill hela tiden ha ut mer av mina spelare. Det är mitt jobb", säger han.
FOTBOLL

Han tog över ett tråkigt, utdömt och ganska ointressant lag.

På ett drygt år har han gett klubben en kaxig skyttekung, ett av ligans tätaste försvar och en dröm om Europa.

Med en blandning av lite skotsk humor - och mycket skotskt humör.

Gordon Strachan, 45, har skrikit Southampton till toppen i Premier League.

Wenger, Ferguson och Houllier har några av världens bästa spelare i sina lag. Men det är inte dom det snackas mest om i England i dag.

En liten rödhårig, högljudd skotte är Premier Leagues hetaste tränare.

Vi minns honom främst som en evighetsmaskin på mittfältet Manchester United och Leeds på 80- och 90-talet, en liten ettrig terrier med stort hjärta som aldrig gav en boll förlorad.

Matchens enda mål - tyvärr

Och vi svenskar minns honom också, tyvärr, som mannen som släckte drömmen om ett VM-slutspel i Spanien 1982 när han i VM-kvalet på Råsunda hösten 1980 gjorde matchens enda mål.

Men det här ska handla om t r ä n a r e n Gordon Strachan.

Bara två månader efter att han tvingats sluta spela på grund av en krånglande rygg - i januari 1995, 37 år ung - var han redo för sitt första uppdrag.

Han blev assisterande manager under Ron Atkinson i Coventry City, där han 1996 blev ensam huvudansvarig manager och med små medel räddade nytt kontrakt i sista omgången.

- Vi mötte Tottenham borta och jag kommer aldrig att glömma det. Jag var ombytt som manager och med 20 minuter kvar sa båda tränarna åt mig "Huck (Darren Huckerby) haltar - gör dig redo". Jag svarade: "Det går inte, jag kan inte röra mig". Dom fortsatte tjata och jag skrek åt Huck och frågade om han hade ont och han sa ja. "Jag tycker du ser okey ut, fortsätt springa", sa jag.

- Sen satte jag mig så långt bort från tränarna att jag inte kunde höra dem. Det fanns inte en chans att jag kunde spelat. Jag var så nervös att jag inte ens kunde röra mig, berättar han för Daily Star.

Det säger lite om Gordon Strachan som person.

En hårding med skyhöga krav på sina spelare - och en mjukis med känslor.

- Före och efter träning snackar han alltid med oss spelare och drar massa skämt. Men under passet säger han ingenting förutom delar ut kritik och beröm. Han är respekterad av alla och det är inte svårt att se varför, säger finske landslagsmålvakten Antti Niemi.

"Han kan verkligen fotboll"

Niemi är en av spelarna som lyft under Strachan, tidigare hackkycklingen och nye målkungen James Beattie - två mål i går, 15 totalt - är en annan.

Men Gordon Strachans största fynd är en svensk mittback, värvad från franska Troyes i somras. Michael Svensson, 26, är chef i Premier Leagues näst tätaste försvar (bara Chelsea har släppt in färre mål) och hyllas av Strachan i match efter match.

Svensson bjuder förstås tillbaka:

- Han är rak och ärlig, har bra träningar och matchgenomgångar. Det märks verkligen att han kan fotboll, säger Svensson till Sportbladet.

Nämn en punkt, bara en, som han prioriterar som tränare.

- Ni vet väl hur han var som spelare..? Han vill att vi ska löpa mycket under matcherna och kör varje måndag nästan rena löppass med oss. Och det kanske är det som ger resultat nu, vi orkar ju väldigt mycket och viker sällan ned oss.

Strachan insåg direkt när han tillträdde, i oktober 2001, att The Saints var för dåligt tränat. Han beordrade dubbla pass och den ökade träningsdosen blev en chock för många spelare.

Fansen drömmer om Europa

Men nu har Strachans lagbygge förvandlats till en väloljad maskin som hackar sig sakta närmare toppen i Premier League.

- Vi har en smal trupp jämfört med många andra lag i ligan, men vi spelar ett säkert 4-4-2-system och försvaret och mittfältet ska uppträda precis på samma sätt oavsett vilka spelare som finns på banan, säger Strachan.

Den inställningen har nu gett tio raka tävlingsmatcher utan förlust, gjort Gordan Strachan till "månadens manager" och fått Southamptons fans att drömma om spel i Europa i höst.

Men tro inte att den lille tuffe skotten låter spelarna njuta för mycket av framgångarna.

- Om du tror du är bäst har du problem. Jag vill hela tiden ha ut mer av mina spelare. Det är mitt jobb.

Tre röster om Southamptons tränare

Sänkte Sverige i VM-kvalet 1980

PeO Larsson