Zlatan, Mjällby och Schwarz rör sig i en ny värld av press och krav

FOTBOLL

Fråga: Hur gör man för att hitta till en polisstation i Northumberland?

Svar: Fråga ett svenskt fotbollsproffs.

De hittar.

Nu går det kortare tid mellan att svenska stjärnor hamnar i trubbel med polisen än vad det gör mellan landslagets vinstmatcher.

I september hamnade Zlatan Ibrahimovic på Spy Bar, i en anmälan och i svarta rubriker. I december hamnade Johan Mjällby i en cell i Newcastle, och för en vecka sedan var det Stefan Schwarz tur att sitta i polisförhör i samma del av England.

Man kan förledas att tro att bilden av den skötsamme svenske spelaren står på ett ben och blundar. Men nej, jag tror verkligen inte det.

I går pratade jag med Patrik Andersson om Stefan Schwarz. Patrik hade läst i Sportbladet om den påstådda misshandeln och han vet vad han tror:

- Det låter inte som den Stefan Schwarz jag känner. Han är alltid lugn som en filbunke.

Gentlemän - i polisförhör

Exakt samma sak går att säga om Johan Mjällby. Både Mjällby och Schwarz har oklanderliga rykten som perfekta proffs och gentlemän, ändå hamnar de i förnedrande polisförhör inom en tidsperiod på tre veckor.

Det är säkert ett tecken på något - men knappast på att en märklig form av virus sprider sig bland enbart svenska spelare.

De är samma spelare, men de rör sig i en ny värld.

I den nya världen är pressen och kraven så mycket hårdare på en professionell spelare, de är utsatta på ett helt annat sätt än förut - och kraven kommer inte bara från arbetsgivaren och supportrarna.

Zlatan gick på krogen och råkade illa ut efter en påstådd ordväxling, som ledde till ett polisärende som knappast ens uppstått om han inte hetat Zlatan.

Mjällby gick på krogen och råkade illa ut, men den fotograf som anmält honom arbetade för Daily Record, en tidning som i samma sekund fick loss ett exklusivt och säljande material.

Och så Stefan Schwarz, då.

Jag inbillar mig att de flesta som får snöbollar mot vindrutan gärna vill få fatt på dem som kastat dem för att på ett pedagogiskt sätt förklara att de ska ge fan i det. Om Stefan Schwarz ville göra det är det alltså förståeligt. Om han sedan avsiktligt skadade någon så förtjänar han ett straff som är hårdare än ett rött kort.

Nu måste de vara - proffsiga...

Men det säger en del att när min kollega Christoffer Bjäreborn gör sitt jobb i Ponteland så stöter han på gott om folk som vill hjälpa till - om de får pengar. Att de på allvar tror att de ska kunna få det säger en del om proffsens status.

Jag har inte en aning om vad Zlatan, Mjällby eller Schwarz gjort.

Däremot är de svarta rubrikerna och den negativa uppmärksamheten ett tecken på hur deras värld ser ut.

Många är intresserade av att de ska göra fel, och det märks när de gör det.

Att vara proffs är att göra allt man kan för att undvika de svarta rubrikerna.

På planen, och utanför.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM