Arsenals stjärnor hotar med strejk

Fransmännen i laget protesterar mot kriget i Irak

FOTBOLL

LONDON

De franska spelarna i Arsenal stöder sin president Jaques Chirac.

De är också motståndare till USA:s och Storbritanniens anfall mot Irak.

- Jag är beredd att upphöra att spela som en del av en protest mot kriget, säger Robert Pires och hävdar att de övriga fransmännen i laget också är villiga att strejka.

En gång i veckan har Robert Pires en show i den radiostation i Frankrike där hans fru arbetar som journalist. Showen sänds från Pires hem i London.

I går berättade Pires, förra årets "Footballer of the Year" i Premier League, om sina och sina franska lagkamraters synpunkter på kriget.

"Anti-krigsaktion"

- Jag är beredd att sluta spela som en del av en anti-krigsaktion, säger Pires.

Frankrikes president är en övertygad motståndare mot att anfalla Irak. Han hotade med att lägga ett veto i FN:s säkerhetsråd om det blev en andra omröstning om ett angrepp mot Irak. I går i Bryssel sa han att Frankrike skulle gå emot en resolution i FN om att USA och Storbritannien skulle ta över styret av Irak.

- De franska spelarna i Arsenal är stolta över Chiracs inställning och stöder honom, sa Pires i sitt radioprogram enligt tidningen The Sun.

- Många personer i sportvärlden är mot kriget och om vi skulle ställas inför att sluta spela för att visa att vi är emot kriget så; varför inte?

I sitt program sade Pires att de inhemska spelarna i Arsenal stöder kriget.

Inga spänningar

- I omklädningsrummet kan vi stå över olikheterna, det har inte funnits några spänningar.

Managern Arsene Wenger (också fransman) har sex franska spelare i Asenal. De är Pires, Patrick Vieira, Thierry Henry, Sylvain Wiltord, Pascal Cygan och Jermaine Aliadiere.

Om de franska spelarna skulle strejka drabbas Arsenal av nya svårigheter. Förlusten mot Valencia i torsdags gjorde att de slogs ut ur Champions League.

Arsenal leder ligan med två poäng före Manchester United som möter Fulham i dag. En vinst för United betyder att de tar över ledningen, men om Arsenal slår Everton på söndag går man tillbaka till toppen.

Arsenals franska stjärnor

Leif Kasvi