”En oerhört skön känsla”

Konstmål - och nu är Allbäck helt plötsligt hetast i hela England

FOTBOLL

Titta på bilden.

Här är liraren som hela England hyllar i dag.

- Det är inte ofta man gör så fina mål, säger Aston Villas tvåmålsskytt Marcus Allbäck.

Foto: AP
Marcus Allbäck spelade från start för andra matchen i rad med Aston Villa. När matchen mot Chelsea var slut hade Mackan gjort två mål, varav en cykelspark. "Det är inte ofta man gör så fina mål", säger Allbäck

Aston Villa hade inte vunnit på sju matcher. För att inte halka allt för nära nedflyttningsstrecket var man tvungen att ta poäng hemma mot Chelsea.

Skyttekungen Dion Dublin var tillgänglig efter sin tre matcher långa avstängning. Men tränaren Graham Taylor valde en blond göteborgare i hans ställe.

- Jag hade mina aningar att Dublin skulle gå in bredvid Vassell eftersom han var tillbaka från avstängning. Men tränaren sa, inför alla, att "Marcus och Vassell gjorde en bra insats senast. Ni får nytt förtroende". Det var jäkligt skönt, berättar Marcus Allbäck.

Första målet på volley

Och som han tackade för förtroendet. Efter 78 spelade minuter var hans namn det enda i målstatistiken. Två gånger. Och det kunde ha varit tre.

- Det är inte ofta man gör så fina mål. Det första var på volley från nära håll. Gareth Barry bröstade ned bollen och den hamnade framför mina fötter. Jag drog till, mellan benen på målvakten.

- Det andra var en halvbicicleta, dock inte helt ren. Däremot fem minuter tidigare skulle jag ha satt en helbicicleta.

Efter matchen var tränaren Graham Taylor mycket nöjd.

- Det här var hans bästa match för klubben. Senast jag såg honom spela så här var när jag var i färd med att köpa honom, säger Taylor till Aston Villas hemsida.

Till slut vann Birminghamlaget med 2-1. I och med segern verkar det bli fortsatt spel i högsta divisionen nästa år. Det är nio poäng ner till strecket och man har fyra matcher kvar att spela.

- Det är inte helt klart än, vi behöver minst en vinst till för att vara på den säkra sidan. Men visst, en förlust i dag (läs i går) och det hade varit väldigt osäkert.

"Skönt att få betalt"

Marcus Allbäck har spelat 16 ligamatcher med Villa sen övergången från holländska Heerenveen i somras. Men bara fem från start.

- Det är skönt att äntligen få betalt för att ha bitit ihop under en lång tid. Men jag vill inte grunna på det som har varit. Jag koncentrerar mig hellre på återstående matcher.

Månaden april har verkligen varit positiv för "Mackan". Han började med att göra två mål för Sverige i den viktiga EM-kvalmatchen mot Ungern. Nu blir han knappast petad i slutskedet av den engelska ligan.

- Det är klart att Ungern-matchen var ett viktigt lyft för mig. Det har varit väldigt skönt att ha Lasses och Tommys förtroende under den tunga tiden i Villa. Hade jag blivit petad i landslaget också hade allt blivit ännu tuffare.

I går sken påsksolen.

Det ser ljusare ut för Marcus Allbäck.

Marcus om kompisen Svensson

Johanna Garå