Dubbelsmällen

Först blev Ljungberg skadad - sen tappade Arsenal 2-0 mot Bolton

1 av 2 | Foto: CANAL+
benet vek sig Boltons Jay-Jay Okocha går in våldsamt i närkampen med Fredrik Ljungberg. Han missar bollen men träffar Freddie precis ovanför foten, som viker sig på ett mycket otäckt sätt.
FOTBOLL

Det är sällan som det gör ont att se på fotboll.

I går gjorde det det.

Om Fredrik Ljungberg kan stödja på sin högerfot i dag är det ett mirakel.

Om han ska bli mästare krävs ett till.

När Robert Pires smekt in 2-0 till Arsenal såg segern så bortom alla gränser klar ut. Den såg så klar ut att en kille från Newcastle tyckte att det var en bra idé att satsa 50 000 kronor på att Arsenal skulle ta sina tre poäng, till oddset 1,01.

Han vann inte.

Arsenal vann inte.

Och det lär kosta mycket mer än 50 000.

Vieira saknas - mycket

Arsène Wenger växlade in Fredrik Ljungberg, Lauren och Pascal Cygan mot en futtig poäng. Nu hänger Arsenal fast med naglarna i Manchester Uniteds skosnören, och det finns många skäl till det. Att Bolton har större kvalitéer än man kan tro (Djorkaeff, Okocha, Frandsen), att mittbacksproblemet är större än de vill erkänna, att Vieira lämnat ett hål som är större än hela Senegal. I mars och april har Arsenal tagit tolv poäng av 21. I fjol tog de 27 poäng av 27 under samma period. Det säger det mesta.

I går var det den gamle Martin Keown som skarvnickade in Boltons 2-2-mål, trots det så lär just Keown bli den som försvaret får hålla i handen nu när Campbell är borta.

Det är inget bra byte.

Arsenals defensiva osäkerhet märks i Fredrik Ljungbergs spel. När Arsenal spelar som bäst kan han tjuva lite i defensiven och vara pigg i de där patenterade världsklasslöpningarna i djupled. När Arsenal är som sämst tar han ett enormt defensivt ansvar, och får för långt fram.

Fredriks säsong kan nu ha tagit slut under Jay-Jay Okochas dobbar.

Det vore för ledsamt.

Annars framstår det mer och mer som att FA-cupfinalen är det som får rädda Arsenals säsong. Utan Vieira, Ljungberg och den avstängde Sol Campbell ska det mycket till för att de ska kunna utmana Manchester United.

Hoppet står till ironin.

Eller, rättare sagt, till Tottenham.

I veckan träffade Arsène Wenger Spurs-tränaren Glenn Hoddle på en b-lagsmatch.

- Jag hoppas att ni kan göra oss en tjänst på söndag, sa Wenger.

- Jag är inte så säker på att våra fans vill det. Men vi ska försöka göra oss själva en tjänst, sa Hoddle.

Fansen vill se sitt lag förlora

I dag kommer Manchester United till White Hart Lane, arenan där Arsenal står ungefär lika högt i kurs som (Arsenalsupportern) Usama bin Ladin. Hemmapubliken kommer inte ha något emot att se Tottenham förlora den matchen, men om Ljungberg, Wenger, Usama och de andra vill ha någon tröst så kan de ju alltid tänka på hur det gick för exakt ett år sedan. Då mötte Tottenham Liverpool, Arsenals dåvarande toppkonkurrent - och vann med 1-0.

Två veckor senare var Arsenal mästare.

Men jag satsar inte några pengar på en repris i år.

Och det gör nog inte killen från Newcastle heller.

Simon Bank