”Svenska cupen” - då vinner Freddie

Svensson: Fredrik är en spelare vi måste stoppa

1 av 2
Anders Svensson - svensk mittfältsstjärna 1.
FOTBOLL

LONDON/CARDIFF

Det är finalen med stort F. Bokstavligen. I England skriver man nämligen inte finalen - utan Finalen, när det handlar om FA-cupen.

I snart en vecka har fans, spelare och media längtat, laddat och pumpat.

Stort då, att våra två största mittfältsstjärnor står på varsin sida när slaget avgörs.

Den räknas som världens största inhemska fotbollscup. Ändå krävs nog en resa till England för att förstå exakt HUR stor FA-cupfinalen i fotboll är.

Turneringen som startade i all anspråkslöshet 1872 och vanns av The Wanderers (1-0 mot Royal Engineers på Kennington Oval i London) är nu ett gigantiskt spektakel som tv-sänds över hela världen och får folk att vallfärda till Cardiff, en gammal hamnstad i södra Wales, där finalen spelas på maffiga Millennium Stadium för tredje året i rad.

Tre svenskar på plan

I år är intresset dessutom större än någonsin ur svensk synvinkel. För första gången har vi tre svenskar på plan; Fredrik Ljungberg i Arsenal, Anders och Michael Svensson i Southampton.

Om Michael Svensson bör sägas att han gjort en strålande säsong och klivit fram som "The Saints" kanske viktigaste spelare. Men Skillingaryd-Micke har aldrig skruvat in en frispark mot Argentina i ett fotbolls-VM, och han har definitivt aldrig fått en halv stad att färga håret rött.

Matchen-i-matchen i den här matchen är naturligtvis Fredrik Ljungberg vs. Anders Svensson.

- Fredrik Ljungberg är en spelare vi måste stoppa, säger Anders om Fredrik inför finalen.

- Anders har inte haft det lätt, det tar tid att komma in i spelet. För mig tog det ett år, säger Fredrik om Anders inför finalen.

Uttalanden som ger perspektiv på att det skiljer en hel del i status mellan de båda svenska landslagsstjärnorna:

Fredrik - superstjärna i det stora favoritlaget.

Anders - mängdspelare som inte lyckats fullt ut i ett lag som på papperet bör förlora den här matchen med 6-1.

Mer konkret:

Fredrik - den fruktade målskytten.

Anders - den anonyme framspelaren.

Olika typer

Men skillnaden mellan Fredrik Ljungberg och Anders Svensson går djupare än så. Det handlar i grund och botten om två olika människotyper:

Fredrik - den moderiktige individualisten som stormtrivs i London, skiftar frisyr oftare än han byter fotbollsskor, kräver särbehandling av förbundskaptenerna och som aldrig gått hem i (det svenska) folkdjupet.

Anders - den (i Sverige) folkkäre lagspelaren, kompisen och trygghetssökaren som nästan tröttnade på proffslivet när han upptäckte att det blev för långt till polarna. Som aldrig gnällt över en petning. Och som bytte frisyr först efter 27 år...

Stor skillnad

Kanske är de två sista punkterna den största skillnaden mellan Fredrik Ljungberg och Anders Svensson: förmågan att skapa sig ett namn och leva upp till fansens och omvärldens krav i en tuff proffsvärld.

För även om Freddie vinner klart vid en jämförelse mellan deras fotbollstekniska kvaliteter är det tveksamt om han verkligen är så mycket större och bättre som han bevisligen blivit.

Sportbladet betygsätter lagens svenska stjärnor – på och utanför planen

Sportbladet betygsätter lagens svenska stjärnor på och utanför planen – längre ned på sidan. FA-cupens final börjar 16.00 och sänds i TV Plus.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM