- Engelsk fotboll har drogproblem

En av två proffsspelare i ny undersökning

1 av 6 | Foto: BILDBYRÅN
Den före detta Chelsea-spelaren Mark Bosnich blev avstängd efter att ha testats positivt för droger.
FOTBOLL

LONDON

En drogskandal skakar den engelska fotbollen.

Hälften av alla spelare är övertygade om att sporten har ett drogproblem.

Lika många känner en annan spelare som använder droger.

I kväll kommer en tv-dokumentär att skaka om fotbolls-England.

En undersökning där över 700 professionella spelare frågades ut visar att hälften av alla spelare är övertygade om att sporten har ett drogproblem.

Nästan hälften av de spelare som deltog i undersökningen känner en lagkamrat som använder så kallade partydroger, som exempelvis kokain, marijuana eller ecstacy.

En av 20 spelare i undersökningen vet en kollega som tar droger för att förbättra sin prestation.

Har förvarnats

Och det stannar inte där. Trots att drogtester ska göras slumpvis utan att spelare ska veta något i förväg säger flera att de blir förvarnade om när testerna ska göras. Andra berättar att testerna alltid utförs på måndagar vilket tar bort "slumpen".

De som nyttjar droger kan alltså göra så att de eventuella droger de tagit inte syns i testen, bland annat genom att dricka stora mängder vatten.

I England är bara en spelare, Mark Bosnich tidigare Chelsea, avstängd efter att han testat positivt för droger, skriver tidningen News of the World.

Football Associations tester har ännu inte visat på fler fall med prestationsförbättrande droger.

Trots det har flera spelare utomlands, som ex-Manchester United-spelaren Jaap Stam och Juventus-stjärnan Edgar Davids har testat positivt för den förbjudna stimulerande substansen nandrolon.

FA insisterar, enligt tidningen, på att fotboll är den mest granskade sporten i hela Storbritannien.

Professor kritisk

Men professor Ivan Waddington som gjorde undersökningen på uppdrag av BBC tycker annorlunda.

- Jag kom fram till att 5,6 procent av våra utvalda sa att de kände spelare som använde prestationsförbättrande droger. Om man översätter det till det nationella medlemskapet i PFA så motsvarar det ungefär 160 spelare, säger han i News of the World.

Drogtesterna görs på slumpvis utvalda spelare i slumpvis utvalda klubbar.

- Jag får en lista på klubbar som ska testas på en viss dag från UK Sport i förväg och skulle inte bli förvånad omandra fick reda på det också, säger en av UK Sports anställda, som drogtestar fotbollsspelare i News of the World och fortsätter:

- Om en klubb vet att vi kommer och misstänker en av sina spelare så kan de bara hålla honom borta från träningen den dagen.

Ulrika Häggroth

ARTIKELN HANDLAR OM