Svennis - du är bäst

FOTBOLL

LONDON

Från hyllad till hånad. Ett vanligt påstående när det gäller Sven-Göran Eriksson.

Men han är ändå i en klass för sig - rent statistiskt.

Han är den förbundskapten som vunnit mest med England

Foto: REUTERS
ÖGA FÖR SIFFROR Sven-Göran Eriksson är Englands mest framgångsrike förbundskapten någonsin - allt enligt den aldrig ljugande statistiken.

Det går att bevisa mycket med statistik.

Och vill man bevisa att Svennis är bäst så går det alldeles utmärkt. Det gäller bara att begränsa sig till tävlingsmatcher. Då har Svennis en vinstprocent på 66 procent. Med det slår Svennis, om än knappt, Ron Greenwoods vinstprocent på 65,4 procent. Vinner England mot Slovakien i kväll är Svennis uppe i nästan 69 procent och når nya statistiska höjder.

Men Svennis har aldrig vunnit ett stort mästerskap med England. Därför står han fortfarande i skuggan av Alf Ramsey, som vann VM med England för 37 år sedan, 1966.

Legendaren Bobby Charlton vann bara hälften av de matcher han ledde England i, Kevin Keegan vann bara en tredjedel.

Kontinental stil

Gareth Southgate är den spelare som varit med längst och han kan jämföra Svennis ledarstil med hur managers som Terry Venables, Glenn Hoddle och Kevin Keegan agerat.

- Alla har olika sätt att jobba, men enligt min åsikt är Sven lugnare, han är lite mer tillbakadragen och följer spelet på distans. Kevin Keegan till exempel ville vara bland spelarna hela tiden, säger han i Evening Standard.

Sven-Göran Erikssons facit

…och hans föregångares resultat

Leif Kasvi