Henry - spelaren som glänser mest

Fransmannen blir Englands största stjärna - även i år...

FOTBOLL

Det enda man vet om framtiden är, att man inte vet något om den...

Alltså bjuder jag redan i dag, två dagar före Premier League-starten, på 10-i-topp-listan över de spelare som denna säsong kommer att bli seriens största.

I topp, precis som ifjol: Thierry Daniel Henry, född i Les Ulis, en förort sydväst om Paris 17 augusti 1977.

Arsenal-anfallaren som senast, av både spelarfack och sportjournalister, blev utsedd till Årets spelare.

Foto: GETTY IMAGES

Visserligen har någon också sagt, att det enda man vet om framtiden är, att den inte kommer att se ut som i dag.

Vilket skulle betyda att Thierry Henry inte skulle kunna upprepa den senaste säsongens bravader, men sånt nys tror inte jag på.

På söndag, dagen efter hemmapremiären mot Everton, fyller han 26, fransmannen med det flytande steget och den bländande tekniken i fart.

Kvaliteten höjs i år

Blott 20 var han när han 1998 på hemmaplan bidrog till det franska VM-guldet genom att göra fyra mål och bli lagets bäste målgörare - trots att han då inte ens var forward.

Sommaren 1999 värvades han av Arséne Wenger till Arsenal, och det var när Wenger gjorde om honom från ytterspringare till renodlad toppforward som framgångarna kom.

Jag räknar med att framgångsvågen fortsätter även den här säsongen, speciellt som hans båda landsmän i understödet - Patrick Vieira och Robert Pires - häromdagen signerade nya långa kontrakt med klubben.

Lugn och ro, alltså.

Bort ur Premier League har försvunnit David Beckham, Gianfranco Zola och Jesper Blomqvist - till Real Madrid, Cagliari och Djurgården.

In i Premier League har i stället kommit brassen Kleberson, portugiser som Cristiano Ronaldo, Helder Postiga och Mario Jardel, Kameruns Eric Djemba-Djemba och Geremi, rumänen Adrian Mutu, fransmannen Zoumana Camara och den amerikanske målvakten Tim Howard. Skillnad det!

Även om det naturligtvis kommer att bli en del floppar här och där kan inte jag tänka mej annat än att kvaliteten - och därmed underhållningsvärdet - kommer att höjas.

Min 10-i-topp-lista innehåller bara spelare från sex klubbar: tre var från Arsenal och Liverpool plus varsin från Chelsea, Manchester City, Manchester United och Newcastle.

Jardel ett kap

Speciellt intresserad är jag av tre detaljer:

1) att få se den irländske vänstermittfältaren Damien Duffs framfart i Chelsea;

2) att se hur Harry Kewell blommar upp i sin nya Liverpool-omgivning tillsammans med Michael Owen på topp eller om han nu får spela höger(!)-breddare som Houllier använde honom i höstens första träningsmatcher;

3) att se en pånyttfödd Robbie Fowler i Manchester City-samarbetet med en annan egotrippad anfallare, Nicolas Anelka.

Boltons gårdagskap, brassen Mario Jardel, kan också bli en av årets sensationer, även om det är några år sedan han vann Guldskon, närmare bestämt 1998 och 1999.

Premiärens stormatch väntar på Anfield på söndag: Liverpool-Chelsea.

Minns att det var Chelsea som i våras spelade bort Liverpool från Champions League!

Sportbladet rankar Premier League

I dag: De tio största stjärnorna

Lasse Sandlin