”Jag kom hit för att vinna”

Sportbladet fick intervju med Liverpools förvärv Harry Kewell: Vi är inte rädda för Chelsea

FOTBOLL

LIVERPOOL

Harry Kewell har aldrig vunnit något som fotbollsspelare. Liverpool har inte vunnit ligan på 13 år.

Men ändå har klubben satsat över 65 miljoner kronor på just "Harry Boy" i sin alltmer desperata jakt på ligatiteln.

Och Kewell själv tycker att dom gör helt rätt:

-13 år är en alldeles för lång tid för en klubb och stad som Liverpool att vänta på en ligatitel. Men nu ska ni se att blir ändring. Jag har kommit hit för att vinna saker, säger en självsäker Kewell till Sportbladet.

Foto: GETTY IMGAGES
Harry Kewell har högt satta förväntningar.

Till helgen drar den engelska ligan igång igen. Och som så många gånger tidigare de senaste säsongerna så har snacket bland Liverpool-fansen handlat om "the final piece of the jigsaw" - sista pusselbiten.

Förra året var det El-Hadji Diouf och Salif Diao. Året innan John Arne Riise och Jerzy Dudek och före dem spelare som Christian Ziege och Emile Heskey.

Alla har misslyckats att vinna ligan. Nu är det Kewells tur.

- Visst har vi pressen på oss men det känns fantastiskt att komma till en sådan här klubb. Jag har aldrig vunnit någonting själv som fotbollsspelare så på ett sätt så kan man väl säga att jag har misslyckats, säger Australiern.

- Men jag är fortfarande bara 24 år. Nu har jag kommit till en klubb med en enorm vinnarambition och förhoppningsvis kan jag bidra med det som har saknats de senaste åren.

Ser avspänd ut

Kewell ser avspänd ut i sin blå Liverpool-överdragströja och svagt framutlåtade hållning. En halvtimme tidigare har han visat de samlade journalisterna på The Liverpool Academy varför Gerard Houllier betalade de där 65 miljoner kronor för honom.

Kewell & Owen

Och varför han faktiskt kan vara den "sista pusselbiten".

I en övning där anfallarna i laget skulle komma till tre avslut inom 20 sekunder så bjöd Kewell på bollkänsla, spelglädje, chippar, klackar, lobbar och stenhårda avslut.

Heskey behövde minst två tillslag för att ens få kontroll på bollen. Milan Baros sparkade mest i backen. Klasskillnaden var nästan pinsam.

Och nu tyder det mesta på att Kewell och Owen bildar anfallspar i år - även om skador (Didi Hamann) och avstängningar (Steven Gerrard) kan betyda en plats på mittfältet i premiären på söndag.

Men det spelar ingen roll var Kewell kommer att spela. Han vet att han kommer vara mycket viktig om Liverpool ska utmana Manchester United och Arsenal om ligaguldet. Och det är därför han valde Liverpool.

- Visst fanns det många klubbar som var intresserade men när jag hade suttit ner och pratat ordentligt med chefen här så var det ingen tvekan om var jag skulle gå, säger han.

Diskuterade du även en övergång med Sir Alex Ferguson och Manchester United?

- Ja.

Och varför blev det inget?

- Det är inget personligt mot United eller Sir Alex som vissa personer i den brittiska presskåren tycks tro. Jag pratade med honom om var klubben var på väg och vilken roll jag skulle kunna tänkas spela i den utvecklingen.

- Men sedan snackade jag med chefen här och det visade sig att den här övergången kommer att passa mig perfekt.

Han ler ett av sina blixtrande leende. Det är en mer avslappnad Kewell än den som presenterades av klubben för nästan en månad sedan. Då kände han fortfarande av Leeds-fansens ilska.

Startar mot Chelsea

Han lämnade klubben som en svikare. Leeds fick endast 40 miljoner för en av världens mest lovande spelare. Kewells agent, Bernie Mandic, fick 25 miljoner kronor.

- Det var en massa saker som skrevs då som inte var sant. Men det gjorde att jag inte kunde njuta riktigt av att skriva på för den klubben som jag alltid velat spela för, säger Kewell.

- Det var synd att det blev så eftersom Leeds är en fantastisk stad och en fantastisk fotbollsklubb. Jag var där i nio år så visst känns det tråkigt att en sådant långt förhållande slutar på ett sådant sätt.

- Men jag tar med mig mycket positivt från mina år där och hållar fortfarande kontakten med flera av spelarna.

Men nu är Leeds ett avslutat kapitel - och det är Liverpool som gäller. På söndag börjar äventyret på allvar med matchen mot Chelsea - storsatsande Chelsea.

- Chelsea har köpt mycket och det kommer att vara härligt att spela mot så många duktiga spelare. Men vi är inte ett dugg rädda för dem, vi har ett minst lika bra lag och får väl visa det på söndag, säger Kewell.

- Allt handlar inte om pengar här i världen, lägger han till.

Försök att säga det till Leeds-fansen.

13 a-kamper med Australien

Marcus Christenson