I dag vibrerar hela England

Sportbladet tog pulsen på London inför starten av Premier League: Det är som dagen före ett bröllop

FOTBOLL

LONDON

Tre månader kan vara en evighet av väntan och längtan.

Nu är väntan äntligen över, de tre månaderna sedan slutsignalen i maj förbi.

I dag är det avspark för Premier League igen och hela England pratar fotboll, fotboll, fotboll.

alla laddar i london Rob Sturges är chef för den klassiska Arsenalpuben "The Gunners", ett långskott från Highbury. "Fansen har varit här varje kväll och snackat fotboll", säger Sturges, här i sällskap med Arsenalfantasterna Dawn Tyler och Nicole Riley.

Nedräkningen har pågått hela sommaren, uppladdningen de senaste veckorna.

Sent i går kväll rådde dock lugnet före stormen på Arsenal-puben "The Gunners", ett långskott ifrån Highbury, där Arsenal och Everton i dag inleder säsongen.

- Alla är hemma och laddar för matchen. De har varit här varje kväll och pratat fotboll. I kväll är det som före ett bröllop, man samlar sig i stillhet utan att se bruden, säger Rob Sturges.

Som chef för den klassiska puben vet 53-årige Rob vad han pratar om; han har varit med sedan 1960-talet, fotbollen är hans värld och vardag.

- En sak kan jag säga och det är att den engelska ligan är bättre än någonsin. Alla pratar om den, överallt.

Alla snackar - överallt

Och nog är det så. Jag hinner knappt ta mer än några steg på brittisk mark - Heathrows murriga heltäckningsmattor - förrän jag hör det första fotbollssnacket från några städares bärbara radio.

I flygplatsens tidningsställ trängs fotbollsbilagorna, i taxin vill chauffören prata om Tottenham, utanför pubarna lovar skyltar matcher på storbilds-tv.

Augustivärmen håller London i en klibbig omfamning, men det finns en aning om höst i luften, om strilregn och dimrök, stora supporterhalsdukar och regnsmekta planer. Som 22-åriga Nicole Riley, Arsenalfan sedan födseln, säger:

- Det är så skönt att hösten äntligen är här så att fotbollen börjar igen!

I de engelska medierna har ligastarten huvudrollen. Största tidningen The Sun har låtit alla sina fotbolls-skribenter tippa ligan. "Du vinner den igen, Fergie" spår alla utom tre som tror på Arsenal.

Snaskiga Daily Star har premiären till ära klätt på en av sina flickor lite mer än vanligt, i fotbollsdräkt. Mer seriösa Daily Mirror fokuserar på storlagens målvakter och "den nye kungen på Old Trafford" - Ruud van Nistelrooy.

Fotbollsfebern fyller även ansedda The Times och The Guardian - även om de två tidningarna lite talande båda har cricket på förstasidan.

...främst om Chelsea

De stora frågorna för experterna och supportrarna är om Arsenal lärt övermodsläxan från i fjol, om Manchester United kan vinna igen, om Newcastle räcker hela vägen och - framför allt - om Chelsea köpt titeln.

I går kväll ställde "ITV-news" åter frågan i ett reportage och The Independent skriver om hur Frank Lampard är rädd att "det nya Chelsea kan glömma sitt gamla hjärta".

Daily Express, en av de bättre tabloiderna, undrar hur alla "Chelskis" miljonförvärv ska få plats och radar upp inte mindre än fyra alternativa mittfältsuppställningar. "Eller varför inte spela 0-9-1" ironiserar tidningen.

På Arsenal-puben är Chelsea också det stora samtalsämnet.

- Jag hoppas att de inte köpt sig ligatiteln. Inte för att jag är avundsjuk, men för att fotboll inte bara får handla om pengar, säger Dawn Tyler.

Hon är en 38-årig hemmafru som älskar sitt Arsenal, men som inte finns på plats på läktaren idag.

- Jag ser matchen på puben, jag har inte råd med biljett.

Det är vardagen för supportrarna som bär upp klubbarna, verkligheten långt från miljontransfer och spelarlöner. En stundtals rätt jämngrå vardag där fotbollen och kärleken till klubben är guldkanten. Som Dawn Tyler säger:

- Det gör inget att jag inte kan se matchen på stadion. Det enda viktiga är att ligan börjar igen. Äntligen har man något att se fram emot på helgerna!

Start 1992/93 – Manchester United har åtta titlar i Premier League

Sportbladet granskar dagens premiärmatcher i Premier League

Längre ned på sidan – mer fakta om Premier League.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM