Mellberg i startelvan - då höll Aston Villa nollan

”Otroligt skönt att få spela igen”

FOTBOLL

Ordningen är återställd.

Svenska landslagets lagkapten är ordinarie i sitt klubblag igen.

- Otroligt skönt att få spela igen, sa Olof Mellberg efter 0-0 mot Liverpool.

Foto: BILDBYRÅN
BACKKLIPPA Olof Mellberg höll tätt när Owen och Liverpool anföll.

"You´ll never beat the Mellberg", sjunger Aston Villas fans.

De drog en lättnadens suck när de såg laguppställningen i går. Efter den obegripliga petningen i premiärförlusten mot Portsmouth var Olof Mellberg tillbaka i startelvan.

Nu skulle det virriga försvaret vara vattentätt igen.

Det blev - ännu virrigare.

Två gånger i den första halvleken misslyckades Mellberg och danske målvakten Sörensen fullständigt med kommunikationen.

Båda situationerna höll på att sluta med riktigt dråpliga baklängesmål, och att säga att de två hade synpunkter på varandras agerande vore att underdriva rejält.

Men sedan var det stängt.

Tog bort Owen

Sörensen gjorde några världsklassräddningar, och Mellberg visade att han är tillräckligt bra för att radera ut Michael Owen.

Mellberg själv gick inte att nå under gårdagen - hans nya mobiltelefon strejkar - men klubbkamraten Marcus Allbäck pratade med honom direkt efter matchen.

- Han tyckte att det gick hyfsat. Framförallt tyckte han ju att det var otroligt skönt att få spela igen. Det blev ju en ganska konstig situation efter förra matchen.

Har han pratat ut med O´Leary?

- Jag vet faktiskt inte. Men från och med nu kommer han ju att spela i mittförsvaret, det är jag helt övertygad om.

Konstigt vore annars. David O´Leary har nämligen uppgraderat bänknötaren från förra helgen till lagkapten i går, och i andra halvlek spelade han precis lika stabilt som han brukar.

"Spelade fantastiskt"

- Han spelade fantastiskt förra säsongen, och var besviken över att missa matchen mot Portsmouth, men han har svarat på planen och inte genom tidningarna. Jag ville att han skulle täppa till truten på mig så att jag kan se honom i ögonen och säga "du har spelat bra". Vi måste försvara oss bra och inte ge bort löjliga mål som förra helgen, säger David O´Leary.

Förmodligen tog Olof Mellbergs säsong fart i går - men den hade precis lika gärna kunnat ta slut. Steven Gerrard hoppade in en av sina vanliga vansinnestacklingar med båda fötterna rakt in i hans ben, och för några ögonblick såg det riktigt otäckt ut.

Men den svenske landslagskaptenen reste sig, satte stopp för några Owen-rusher till och såg till att Aston Villa höll nollan. Gerrard och Liverpool fick nöja sig med en poäng.

Varför gå på Mellberg när det finns småsten?

Aston Villas alla 0:or - från 2002 och fram till nu:

Erik Niva