- Jag trodde att han bröt benet

Boa Morte fick rött kort direkt efter sitt överfall

FOTBOLL

Eftersnacket till Fulham-Liverpool handlade om två saker.

Real Madrids jakt på Michael Owen.

Och Luis Boa Mortes kapning av Florent Sinama-Pongolle.

- Jag trodde han hade brutit benet, säger Liverpools manager Gerard Houllier.

Foto: scanpix
Fulhams Luis Boa Morte glidtacklar Liverpools Sinama helt utan chans att nå bollen. Att Sinama inte bröt benet efter överfallet är en gåta. Liverpool vann med 2-1.

Kanske är det så att Boa Morte har lärt sig allt för mycket av ett annan nutida portugisisk hårding, landslagskollegan Fernando Couto?

För gårdagens glidtackling mot den framåtrusande Liverpoolspelaren såg ut att komma från en klassisk hårdför försvarare.

Men Boa Morte är anfallare.

Och som sådan sällar han sig till de övre skiktet bland Europas fotbollsvärstingar.

De som stundtals är en fara för sporten, sig själva, men framför allt för motståndarna.

Om inte Sinama-Pongolle varit i rörelse i går hade förmodligen något av hans smalben gått av efter den hemska tacklingen.

Domaren Rob Styles gjorde helt rätt som omedelbart drog fram det röda kortet.

26-årige Boa Morte har varit inblandad i mängder av liknande närkamper tidigare.

Men precis som sina likar bland fotbollsbusarna så är det ofta hans humör efter avblåsningarna som ställt till det allra mest.

Stampade på Sinclair

Nyligen anklagades Fulhamspelaren av engelska fotbollförbundet, FA, för att ha stampat på Leicester Frank Sinclair i samband med en match den 4 oktober.

Efter den händelsen förklarade Fulhams manager Chris Coleman:

- Jag skulle inte drömma om att försöka ändra på honom (Boa Morte). Ibland kan han bli lite uppskruvad, men han är varken hämndlysten eller elak. När han framstår som sådan så gör han det inte avsiktligt, sa Coleman då.

I går lät det lite annorlunda från Coleman.

Som om måttet var rågat av Boa Morte.

- Det var en hemsk tackling och det var tur att deras spelare inte blev skadad allvarligt. Jag har inga klagomål på det röda kortet. Maximala bötesbeloppet jag kan ge är två veckors indragen lön. Jag säger inte att det blir straffet, men jag ska prata med Luis (Boa Morte) och han kommer få ett straff, säger Chris Coleman.

Påverkade inte matchen

Nu påverkade inte Boa Mortes övergrepp i 90:e minuten matchresultatet i går.

Efter 1-1 i paus efter mål av Emile Heskey (0-1) och Louis Saha (1-1) avgjorde Liverpool på en straff, som Danny Murphy slog in i 89:e minuten.

Efter tre raka segrar borde det varit mungiporna upp för alla Liverpoolfans om det inte vore för Luis Boa Mortes fula tackling - och rädslan över att förlora storstjärnan och älsklingen Michael Owen.

För första gången kommenterade Houllier uppgifterna att Real Madrid vill köpa Liverpoolspelaren för 325 miljoner kronor.

Michael Owens kontrakt med Liverpool går ut om 18 månader, och han har hittills inte valt att förlänga avtalet.

- Skulle Michael finna allt han har i Liverpool i någon annan klubb? Han har hela personalen och alla fansen totalt på sin sida. Det är inte säkert att det blir så i en annan klubb.

- Jag är övertygad om att han kommer stanna hos oss. Vad mer kan jag säga, undrar Houllier.

Att risken att stöta på spelare som Boa Morte är något mindre i Spanien, kanske?

Michael Wagner