UPPRORET

Svennis på spelarnas sida i jättebråket med förbundet

FOTBOLL

De engelska landslagsspelarna rasar mot förbundet i ett öppet brev. Och de får stöd av sin förbundskapten.

- Jag kan inte fatta varför en fotbollsspelare inte kan spela fram tills dess att han är åtalad, säger Svennis.

Foto: AP
Sida vid sida Sven-Göran Eriksson och David Beckham.

För ett par veckor sedan kastade Alan Smith en plastflaska mot en kvinnlig åskådare. Samma dag som Leedsanfallaren togs ut i landslaget greps han av polis.

Efter förhör släpptes Smith mot borgen. Men enligt FA:s regler får ingen spelare som finns med i en brottsutredning spela i landslaget. Därför har nu FA petat Smith inför dagens träningslandskamp mot Danmark. Inkonsekvent, kan tyckas, eftersom exempelvis Nicky Butt och James Beattie tillåtits spela i landslaget - trots brottsmisstankar.

Svennis upprörd

FA:s beslut att sparka ut Alan Smith blev droppen för Svennis.

- Det är kanske för att jag är utlänning, men jag kan inte förstå varför han inte kan spela fram tills dess att han är åtalad. FA vet att det hela tiden har varit min ståndpunkt, säger Svennis.

Sedan tidigare står backstjärnan Rio Ferdinand anklagad för att ha missat ett dopningstest medvetet. Att den så kallade "Rio-Gate"-affären inte är utredd gör Svennis upprörd.

- Jag pratade med min far i fredags och - snälla, ta detta som ett skämt - han frågade mig "är alla där borta kriminella, vad är det som händer?", säger Svennis.

Även om mötet med Danmark är en träningslandskamp, betonar Svennis att landslaget inte klarar fler liknande störningar inför nästa års EM-slutspel i Portugal. Även David Beckham kommer med hård kritik.

Lämnar efter EM?

- Vi vill att FA gör det helt klart vilka kriterier som gäller så att det inte finns några utrymmen för missförstånd, säger spelarna genom David Beckham.

Spelarfackets ordförande Gordon Taylor varnar nu för att Svennis på grund av FA:s agerande kan lämnar sitt jobb efter EM.

- Många rykten cirkulerar.

Spelarnas brev till förbundet

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM