Ljungberg: Jag har tagit för stort ansvar

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
talar ut I nya numret av Sportmagasinet berättar Fredrik Ljungberg om kändisskapet, sin roll i landslaget och hur livet i London förändrat honom som människa och spelare. I kväll möter han och Arsenal Inter borta.
FOTBOLL

Han är en av fotbollsvärldens mest jagade män.

I nya numret av Sportmagasinet berättar han om allt, lite till och Lars och Tommy.

- Det är klart att jag varit lite frustrerad ibland, säger Fredrik Ljungberg om spelet i landslaget.

Sportmagasinets Petra Thorén träffade nyligen Arsenals mittfältsraket i London.

De pratade om livet både på och utanför fotbollsplanen. Och varför han bara gör mål för Arsenal.

- På det sättet som vi spelar i landslaget kommer jag aldrig att göra lika många mål. Jag har försökt att anpassa mig och göra andra saker som är viktiga för laget. Det kommer oftare inlägg i landslaget och jag är inte lysande på huvudet.

Förstår kritiken

Ljungberg medger dock att delar av den kritik som han fått utstå också har varit befogad.

- Nu, när man blivit äldre, inser jag att jag nog tagit lite väl mycket ansvar och velat att saker ska fungera i stället för att koncentrera mig på mitt eget spel. Jag ville vara på många platser på samma gång och det går inte.

En orsak kan vara att det är handlar om två så skilda världar - landslaget och Arsenal. Offensiv mot markering. Möjligheter kontra försiktighet.

- Jag tycker vårt spel tog ett stort steg framåt när vi spelade mot Polen hemma i somras.

- Ibland spelar vi lite väl safe, vi vågar inte slå den farliga passningen. Vi slår den hellre i sidled. Det är det som vi kan utveckla.

Den lyckliga tiden i Arsenal grundar sig inte enbart på talang.

Tränar bättre nu

Träning och målmedvetenhet är en stöttesten. Och medan träningen är mer effektiv i England än i Sverige så är heller inte jet-set livet som det ser ut på reklamaffischerna.

- När jag var i Halmstad så var försäsongen väldigt lång och det var mycket mer malande. Här springer vi 15 till 30 meter. Man springer oftast inte längre på en fotbollsplan och det är då det är viktigt att vara snabb på de korta sträckorna.

- Vi spelar ofta tre matcher i veckan. Det innebär att jag inte får vara på ett ställe som säljer alkohol 48 timmar före avspark. Jag kan i stort sett inte vara någon annanstans än hemma.

Förhoppningsvis har han hållt sig hemma de senaste dagarna. I kväll väntar Inter på bortaplan i Champions League. Förlust i den matchen och det kan vara slutspelat i Europa för i år.

Freddies matcher och mål i Champions League

Pierre Matteoni