Vilket bullshit, England

Peter Wennman: Rio Ferdinand är inte död

FOTBOLL

LONDON

Rio Ferdinand är inte död.

Jag måste bara påminna mig själv om detta eftersom jag sitter i ett plågat land som torterar sig självt i självömkan och dödsrunor och kolsvarta rubriker.

Rios karriär har nu spelats upp i tv fjorton gånger och man pratar om honom som om han just skulle ha omkommit i en tragisk olycka.

Vilket bullshit, vilket fruktansvärt bullshit.

Jag ska vara rättvis:

Jag har sett annat också, jag har sett några av de mest respekterade fotbollskrönikörerna i England leverera sansade omdömen efter domen mot Ferdinand, journalister som insett att om man "glömmer" ett dopningstest efter en träning så har man faktiskt nåt att dölja - eller också är man en idiot. Som The Times uttrycker saken.

Han fick åtta månader, från och med den 12 januari.

Rio Ferdinand, denne spelbegåvade försvarare i Manchester United, missar därmed EM i Portugal i sommar.

Det är vidriga nyheter för ett engelskt landslag, det är en dagsedel i plytet på Svennis.

Åtta månader är en evighet för en spelare av den kalibern, och det svider naturligtvis mer än bötessumman på 700 000 kronor (plus utgifter för juridisk hjälp).

För dej eller mej hade valet varit enkelt. Vi har inte råd att hosta upp 700 papp. Men för en mångmiljonär som Rio är böterna en baggis, det är den långa tiden utan fotbollen som kommer att svida, tiden utan reklamintäkter, tiden utan exponering, tiden utan chans att imponera så mycket att kanske till och med Real Madrid eller Chelsea får för sig nåt.

Men som sagt:

Död är han inte.

Rio är bara 25. Han kommer tillbaka. Han är förmodligen i kanonform till nästa säsong i Premier League, och i VM 2006 kan han upprepa sitt fina spel från Japan senast. Om nu England klarar kvalet.

Nu har jag hållit mig undan själva skuldfrågan bedrövligt länge, och anledningen är att jag inte känner mig säker.

Min egen personliga jury är ute och sammanträder fortfarande.

Bör Rio bestraffas?

- Självklart!

Är åtta månader för hårt?

- Eh...ja, kanske.

Eftersom jag är intresserad av engelsk fotboll står jag som en åsna mellan två hötappar. Jag vill se Rio i Portugal. Men å andra sidan hatar jag dopningsfuskare.

Hade han dopat sig?

- Tror jag inte.

Vi talar då om den dopning som handlar om anabola steroider och alla släktingar i den branschen. Ni kan glömma det. Rio testade sig 36 timmar efter sin "hoppsan-råkade-glömma-dejt" med läkarna, och då var det grönt.

Men vänta, det kanske fanns nåt annat i urinen?

Tänk efter nu:

Om du varit på party på kvällen och kanske inmundigat nån lämplig, uppiggande drog i brådrasket - och sen på träningen nästa förmiddag får veta att du måste kissa i en burk?

Vad gör du?

Du kanske sticker därifrån, låtsas ha glömt det hela, sen ringer du din private läkare (som har tystnadsplikt) i en annan stad för att få råd. Läkaren säger att vänta tolv timmar till, lämna provet sen.

En cynisk tanke från min sida?

Kanske. Jag har inga som helst bevis. Det enda jag vet är att Rio Ferdinand inte är nån oskyldig duvunge.

Han har tre gånger åkt fast för att ha kört bil onykter. Vad säger logiken?

Har han bara kört full tre gånger i sitt liv och haft sån fantastisk otur att han åkt dit i poliskontroll alla tre gångerna?

Eller har han gjort det en jädra massa gånger?

Använd fantasin, det är det enda jag begär.

Kan ändå känna sympati med alla som tycker att straffet är för hårt. Jag hade själv trott på tre månaders avstängning.

Och kanske är inte sista ordet sagt. Manchester United är en formidabelt mäktig klubb. Det kommer att överklagas och protesteras och piskas upp en opinion av bibliska proportioner. Det kommer att bli ett evigt tjat om detta "justitiemord" i flera månader, och lita på att Herr Blånäsa, Alex Ferguson, kommer att utmana Fifa-presidenten Sepp Blatter med blanka vapen. Och man ska aldrig leka med en skotte som dragit sitt svärd.

Dock kan det vara värt att beakta vad Dick Pound, ordförande i World Anti Doping Agency, säger:

- Om jag vore United och Rio skulle jag ta det lite lugnt med överklaganden.

Betänkt att han endast fick en tredjedel av maximistraffet för det brott han begått. Han kanske inte ska utmana ödet med en ny "rättegång". Då kan han få ett ännu längre straff.

Själv har jag bara två saker att tillägga.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson blir Sveriges nya förbundskaptenspar.

Den Dynamiska Duon. Ååh...Helan&Halvan, Moorecombe&Wise, Magnus&Brasse, Bob Hope&Bing Crosby, Fyrtornet&Släpvagnen, Jerry Lewis&Dean Martin...släng er i väggen! Here they come!

Daily Express meddelar idag att Chelsea nu siktar in sig på Ronaldo i Real Madrid. Jaa. Joo. Självklart. Och i går fick jag nobelpriset i litteratur.