Abramovich vann miljardärmatchen

Peter Wennman: Det hade blivit gnäll om Chelsea förlorat igen

FOTBOLL

LONDON

Mohamed Al-Fayed må äga världens mest kända varuhus, Harrod´s i sydvästra London, men grabbarna längre bort på gatan står inte precis med tomma fickor.

Grannen Chelsea vill vara stadsdelsmästare i fortsättningen också. ”Miljardmatchen” mellan Al-Fayed och Roman Abramovich, en egyptier mot en ryss, slutade med tvåa på kupongen.

Fulham har inte slagit storebror Chelsea på 24 långa år, mest beroende på att de oftast spelat i olika divisioner, men i går var det faktiskt läge.

För min del är Fulham årets höjdare i Premier League. Inget lag går säkert när fransmannen Louis Saha, portugisen Luis Boa Morte och de andra flärdfulla optimisterna går till attack, och jag trodde på minst en Fulham-poäng på Loftus Road i går.

Men det prestigefyllda londonderbyt slutade som så många gånger tidigare:

Chelsea vann, 1–0 innickat (mycket läckert!) av argentinaren Hernan Crespo, och det var väl kanske lugnast så.

Efter alla investeringar av Abramovich, alla förhoppningar, alla framgångar på sistone och därpå två raka förluster – en i ligan och en i ligacupen – hade det blivit ett ofantligt gnäll om Chelsea förlorat igen.

Nu är läget under kontroll.

Chelsea vs Arsenal

Nu är Chelsea uppe jämsides med en annan londonklubb, Arsenal i norra ändan av stan, och det enda som skiljer dem åt i tabelltoppen är alfabetet. Lika många poäng, samma målskillnad, men ”A” kommer före ”C”.

Ingen av de tre klubbar som börjar på ”B” - Birmingham, Blackburn och Bolton – kommer att kunna pressa sig in däremellan.

Premier League är ett lopp med bara tre hästar, Arsenal, Chelsea och Manchester United.

Vi är snart halvvägs in i serien och så här dags brukar det finnas klara indikationer på vilket gäng som tar hem det till slut, men i år?

Näe, omöjligt att säga.

Det är bara att sätta igång och slå vad med din kompis och försöka pricka in ettan, tvåan och trean. Svårt som tusan i det här läget.

Jag förbjuder mig själv att tippa. Jag har redan dömt ut mig själv. I ett tidigare skede påstod jag att Liverpool skulle hamna före Arsenal i tabellen, men det framstår ju nu som ren idioti.

Liverpool har bara ett hopp, och det är att sparka Gerard Houllier och satsa på en nystart.

Arsenal, å sin sida, tuffar på som...nej, inte tåget, de engelska tågen håller aldrig tiden, men...kanske nån slags gammal turistbåt på Themsen.

Fredrik Ljungberg sköt ett skott som Robert Pires förvandlade till mål i det snöblandade regnet i Bolton i går, men hemmalaget skipade nån slags rättvisa när Henrik Pedersen kvitterade i den 83:e minuten. Ett mycket vackert skott i en mycket bra match.

Arsenal har nu spelat 17 raka utan förlust i Premier League. Det är smått fenomenalt, särskilt med tanke på att laget har den tunnaste av topplagens breda trupper, om ni förstår vad jag menar.

Lindras Rios straff

Och United?

Ja, det ska bli oerhört intressant att se laget mot Tottenham i dag. Tre poäng ger serieledning.

Hur har laget reagerat på Rio Ferdinand-historien?

Rio ska uppenbarligen spela idag, men enligt engelsk press funderar han på att bojkotta landslaget för all framtid. Detta eftersom FA ”dömde honom på förhand” när han uteslöts ur truppen till EM-kvalet mot Turkiet.

Men man får väl ta detta med en nypa salt. Precis som påståendena att

United tänker driva fallet till civil domstol, kanske även till Europadomstolen.

Om så sker hotar Fifa-Sepp med att stänga av United från all fotbollsverksamhet i hela världen.

Jo, jo. Här är det hårda bud. En liten detalj, bara:

När Eric Cantona dömdes för sin karatespark mot en man i publiken på Selhurst Park 1995 fick han också, i första skedet, åtta månaders avstängning. Precis som Rio Ferdinand.

Ingen kan påstå att det fjäskas för United när det kommer till beslut av det här slaget.

Peter Wennman