Ptrrro - trots serieledning kan hästbråket fälla sir Alex och Disunited

FOTBOLL

Rubrik på lördagens ledarsida i The Guardian:

"Manchester Disunited".

Mer Splittrat än Enat alltså - och trots 3-2-seger mot Southampton, trots tillfällig serieledning och trots Louis Sahas lyckosamma debut är det väl så man känner i dag. Även med svenska ögon.

För inte var detta någon övertygande seger.

Wes Brown var närmast en katastrof i det mittenförsvar som så uppenbart saknar Rio Ferdinand, och man vann nu därför att domare och linjeman vid 3-2-målet gav van Nistelrooy chansen att dra nytta av, att han stått offside dessförinnan.

Nog kan man förstå den ilska som sprutade ur Gordon Strachan:

- Vi behöver inte ha någon offside längre, om det ska vara så här...

Dessutom var Southampton bäst i nästan allting; i allt utom att göra mål.

Man vann skotten på mål (8-5), man vann hörnorna (10-1), man förlorade däremot grenen att springa offside (0-8, mestadels van Nistelrooy).

Southampton skulle dessutom haft straff när Paul Scholes spelade handboll i straffområdet, men detta kan man möjligen kvitta med att även United skulle ha haft en straff som istället blev en utdragen frispark.

Sir Alex fick en gåva

Nu blev det ändå, tack vare några superräddningar av målvakten Tim Howard, ett lyckat slut på en vecka fylld av elände för Sir Alex Ferguson och hans klubb.

Om du inte hängt med i bråket, här en snabbresumé.

På ena sidan: Sir Alex. På den andra: två irländska miljardärer, John Magnier och J P McManus, som inte är ett dugg fotbollsintresserade men som genom sitt bolag Cubic Expression äger 25,49 procent av aktierna i United.

Bråket gäller avelsrättigheterna till hästen Rock of Gibraltar, som under sin aktiva karriär vann sju raka "Major Group One Races", och som nyligen blev pappa för första gången.

I februari beräknas han bli det ytterligare 25 gånger, under året totalt 168 gånger och så kan det hålla på i tiotalet år. Totalt handlar det om inkomster på 200 miljoner pund.

För tre år sedan fick Sir Alex 50 procent av en andel i hästen som gåva av John Magnier. Andra halva andelen ägdes av Sue Magnier, frun.

Nu kräver Sir Alex även 50 procent av avelsintäkterna, men när mr Magnier registrerade hästen för avel, fanns inte längre Sir Alex namn med.

Skakar om i klubben

Magnier å sin sida påstår, att det hela tiden varit införstått, att Sir Alex hade att välja mellan fem procent av vinstpengarna eller en betäckningsrätt per år.

Därför ligger nu en stämning i Dublin, och det som började som en tvist om en häst skakar nu världens mest kända fotbollsklubb och kan komma att skaka irländska regeringen.

Sir Alex advokater kräver nämligen i stämningen fullständig insyn i Magniers skattefria inkomster från sitt stuteri i Coolmore, Tipperary, årsomsättning 100 miljoner pund (1,32 miljarder SEK).

Som moteld har irländarna i ett sju sidor långt brev ställt 99 pinsamma frågor till Uniteds styrelse - bland annat om 15 spelaraffärer de senaste fem och ett halvt åren.

McBride förstörde trippeln

Till sist, för att återvända till själva fotbollen:

Oavgjort och mållöst i det 170:e Merseyside-derbyt, där Liverpool låg närmast segern men Nigel Martyn, numera 37, räddade en poäng åt Everton.

Det sensationella med Aston Villas klara 5-0 mot Leicester är att segern togs på bortaplan. Blott den andra på elva bortamatcher.

Fulhams amerikanska nykomling Brian McBride gjorde dessvärre omedelbart rätt för sig med segermålet mot Tottenham.

Dessvärre därför att McBride därigenom spräckte en trippel för ett mig närstående spelbolag som annars prickade in de båda kryssen i Birmingham och Liverpool.

Det är, i hästaffärer som i Lången-lir, bara att komma igen. Bara att vara lika envis som Sir Alex.

- Jag drar aldrig tillbaka min stämning, säger han.

Lasse Sandlin