Raset utan Rio

Nio insläppta mål på fyra matcher - United läcker utan sin försvarsgeneral

1 av 2 | Foto: REUTERS
BU...NITED Paul Scholes och Nicky Butt deppar efter hemmasmällen mot Middlesbrough i går. På fyra matcher utan avstängde mittbacken Rio Ferdinand har nu mästarna bara tagit sex poäng - och släppt in hemska nio mål...
FOTBOLL

Som vanligt kan man påstå vad man vill med hjälp av gamla klyschor.

"Film är bäst på bio", till exempel.

Här är en ny:

Fotboll är bäst med Rio.

Urk, medger att den var usel, men det lär inte finnas en enda Manchester United-anhängare som inte fattar vad jag menar.

Den där grabben Rio Ferdinand, vars mamma döpte honom efter västernfilmen "Rio Grande", har hamnat i en märklig situation:

Vi vet att han håller världsklass, vi vet att han är världens dyraste försvarsspelare, men det är först när han sitter på läktaren vi fattar HUR bra han är.

MR>Avslöjande siffror, United

Nog för att vi alla begrep att United skulle få vissa problem i försvaret när den placeringssäkre och tekniske mittbacken avstängdes åtta månader (för missat dopningstest), men att krisen skulle bli så uppenbar?

Kalla fakta säger sitt:

När Rio Ferdinand klev av planen i den 50:e minuten mot bottenlaget Wolverhampton, hade United släppt in 14 mål på 21 ligafighter.

Sen kom Wes Brown in, tog det första av många felsteg och tillät Wolves skjuta 1-0 - säsongens skräll.

Och efter det, med mittbacksparet Wes Brown-Mikael Silvestre på plan, har United släppt in två mål hemma mot Southampton, tre mål borta mot Everton - och tre nya mot Middlesbrough på Old Trafford i går.

Helt plötsligt, alltså:

Nio baklängesmål på tre och en halv match.

Eller:

Sen det ögonblick Rio Ferdinand promenerade iväg ut till sin långa avstängning.

Statistik ljuger ofta, men den här kan knappast misstolkas.

Det är som om västernhjälten på sin vita häst där i mitten av uppbådet har blivit ersatt av en man på mulåsna.

United-Middlesbrough 2-3 är verkligen ett resultat att gnugga sig i ögonen åt. När Ryan Giggs kvitterade till 2-2 efter paus såg det ut som om Juninhos två mål ändå inte skulle räcka till mer än en poäng, men det stod ett annat manus i Job´s bok. Segermål för Boro i slutminuterna - och jublet över norra London har väl inte lagt sig än.

Nu är ju Arsenal hela fem poäng före. Det är inte på något sätt ett betryggande försprång, men med tanke på att Thierry Henry och kompani går som tåget just nu och att United har sådana uppenbara försvarsbekymmer kan detta vara ett mycket avgörande skede i ligan.

Lösningen: ned med Keane!

Det är ju inte bara det att Rio Ferdinand saknas av rent spelmässiga skäl. Jag tror det finns en hel del psykologi med i bilden också.

När Rio-affären rasade som värst och FA och diverse dopingkommittéer debatterade hans kommande straff var det som om hela Manchester United slöt sig samman och kände sig motarbetat av fotbollsvärlden.

United gjorde sina bästa matcher för säsongen direkt efteråt. Sir Alex Ferguson lät Rio spela så länge reglerna gjorde det möjligt, och det kändes som om hans lagkompisar lirade i rena ilskan - för Rios skull och för klubbens skull.

Nu tycks den effekten ha tonat bort. Det är bara en teori, men tillsammans med det faktum att Wes Brown inte ersätta Ferdinand kan det vara en förklaring till svackan.

Vad ska Ferguson hitta på nu?

Det troliga är väl att han drar ner Roy Keane i mittförsvaret på en mer permanent basis. Nåt måste ske om den gamla tryggheten i försvaret ska komma tillbaka.

Det var väl förresten inte bara i norra London det jublades i går - Chelsea kunde lämna den engelska sydkusten (2-0 borta mot Portsmouth) i vetskapen om att de nu bara är en poäng efter United.

Nyförvärvet från Charlton, Scott Parker, sköt sitt första mål och måste nog fortsätta i samma stil om han ska hålla en plats i detta stjärnlag. Det var en hyfsad trio avbytare Chelsea kastade in i andra halvlek: Hernan Crespo (som gjorde 2-0), Joe Cole och Jimmy Floyd Hasselbaink.

Nu väntar vi bara på mötet Chelsea-Arsenal på Stamford Bridge (först ska de två mötas i FA-cupen). Jag har förutspått att Arsenals förlustnolla (25 matcher nu!) ska spricka där, men det är ingenting jag törs slå vad om.

Däremot är jag säker på att Ferguson snart kommer att kasta en sko i huvudet på någon i Uniteds omklädningsrum om det inte blir en snabb uppryckning.

Alla matcherna utan avstängde stjärnbacken

Peter Wennman