Underbarnet Reyes

Ersatte Henry - och gjorde två mål: Det är underbart...

FOTBOLL

LONDON

Hur långt är avståndet mellan en odugling och en världsstjärna?

Fem minuter - om du mäter i tid och heter José Antonio Reyes.

- Han blev en helt annan spelare så fort han gjort sitt första mål, säger Arsenals manager Arsene Wenger.

Foto: BILDBYRÅN
Målskytten Reyes.

Frågorna var många när Arsenals spelare gick ut till pausvila i underläge 0-1.

Skulle de förlora en FA-cupmatch mot Chelsea för första gången på 47 år?

Var de ett enmanslag som inte klarade sig utan skadade superforwarden Thierry Henry?

Och vad var det egentligen för fel på 250-miljonersmannen José Antonio Reyes? På tre och en halv match i England hade han egentligen inte lyckats med en endaste sak.

Spelaren som pulveriserade Real Madrid i höstas kändes så avlägsen att man började fundera om inte förra klubben Sevilla bytt ut honom på flygplatsen och skickat en dubbelgångare.

I så fall bytte de tillbaka i halvtid.

Tio minuter in på andra halvlek fick Reyes bollen i högerinnerläge 30 meter från mål. Några snabba kliv inåt banan och en fullständigt ostoppbar raket i krysset - och en kvalitetsspelare hade visat vad han kunde.

Klarade sig utan Henry

Fem minuter senare sågade sig Arsenal återigen genom gästernas försvar och Vieira frispelade Reyes. En snabb blick uppåt, en enkel bredsida - och en Highbury-legend var född.

- Det var den bästa känslan i världen. Att göra mina två första mål för klubben i en så här viktig match är underbart, säger Reyes.

Nej, Arsenal tänkte inte förlora mot Chelsea. Jo, de klarade sig utan Henry. Och - tydligast av allt - det var absolut inget fel på den där spanjoren.

- Man behöver ha tålamod med nya spelare, men inte för mycket. Första målet var verkligen ett lyft för José. Han blev en helt annan spelare direkt efter det, säger Arsene Wenger.

Det var ett ganska snyggt mål också...

- Jo, men jag gillade det andra bättre. Det var en följd av lagarbete, en fantastisk passning av Vieira och en fantastisk löpning av Reyes.

"Det finns mer att ta av"

Wenger var full av beröm för sitt nya fynd efter matchen, men var samtidigt noga med att inte belasta honom med att använda för stora ord.

- Det är inte lätt att komma till en klubb som Arsenal med så många imponerande spelare, men under de senaste dagarna tror jag att José känt sig mer bekväm. Det finns mer att ta av, men pojken är 20 år gammal, har bara spelat tre matcher, och har precis kommit till ett främmande land där han inte talar språket.

Det var tredje gången den här säsongen de vann ett London-derby med 2-1 på Highbury - och tredje gången de avgjorde i andra halvlek.

- Vi spelade verkligen som ett lag. Vi var psykiskt starka, och spelarna visade verkligen att de ville vinna. Även när vi låg under i paus kunde jag se att vi inte skulle bli lätta att slå. I andra halvek vann vi fajten, säger Arsene Wenger.

Segern var en tung psykologisk triumf för the Gunners, som visade att de rika utmanarna från södra London fortfarande har en bit kvar.

Redan nästa helg är det dock dags för returmatch i ligan. Då har Chelsea fördel av hemmaplan - men Arsenal kan ha Thierry Henry tillbaka.

- Han har fått en smäll på foten, och det har inte blivit bra så snabbt som vi hade trott

Men det kanske blir svårt för honom att ta en plats nu när Reyes spelar så här?!

- Ärligt talat så är jag inte speciellt orolig för Henrys skull.

Erik Niva