Logiken säger ändå att det är Arsenals år i år

FOTBOLL

De flesta tror att Arsenal gjort guldrycket nu, att resten av Premier League blir ren defilering.

Tja, ett ryck är det utan tvekan.

Men ska vi redan trycka dit ordet "guld" framför?

Vill nog vänta lite, lite till.

Feg är jag banne mig inte, men jag vet sen gammalt att om man påstår nånting alldeles för tvärsäkert blir det garanterat tvärtom.

Sju poäng är det vad det handlar om, sju poängs ledning för Arsenal, men om jag inte tar fel är det tolv omgångar kvar av ligan och det är totalt 36 poäng...det kan fortfarande hända grejer.

Har inte Manchester United till och med varit åtta poäng efter och ändå spurtat ner allt motstånd under slutomgångarna?

Logiken säger ändå att det är Arsenals år i år.

Kring jul tippade jag att rödvästarna skulle klara 25 förlustfria matcher i svit, sen trodde jag det skulle bli stopp i den 26:e - mot Chelsea på Stamford Bridge.

Det såg ju ut att stämma bra eftersom Chelsea (Gudjohnsen) prickade in 1-0 efter 27 sekunder.

Men lik förbenat:

När derbyt var över stod Arsenal ändå där som segrare med 2-1 och man kan inte annat än beundra denna segermaskin. Att först slå ut Chelsea ur FA-cupen och sen några dagar senare orka göra en ny toppmatch mot samma svåra motstånd - på bortaplan - är grymt imponerande.

Det blev till och med lite lättare än vad siffrorna visar. Tyckte Arsenal, efter de två snabba målen i den 15:e och 21:a minuten, hade stenkoll på läget.

Chelseas mittfält såg blekt ut och den vanligtvis så starke Frank Lampard kom inte loss alls, efter en misslyckad inledning tog Patrick Vieira över på mitten och dirigerade Arsenal som en överlägsen general.

Bergkamp med precision

Vet inte om man ska ta det som ett oroande tecken för England inför EM:s öppningsmatch mot Frankrike i sommar. Men om Lampard ska ingå i en mittfältskvartett med Beckham, Gerrard och Scholes kan det bli rätt tufft att bryta ner folk som Vieira, Zidane och de andra franska stjärnorna. Men det får bli en senare fråga.

Arsenals kvittering var supersnygg: Dennis Bergkamp hittade Vieira med en känslig höger yttersida samtidigt som de andra arsenalspelarna sprang isär Chelseas försvar. Det var ett exempel på ett smart lagsamarbete av bästa Arsenalmärke.

Och vad beträffar 34-årige Bergkamp måste väl detta varit hans bästa match på ett par år. Det var i alla fall länge sen jag såg honom ha sån precision i passningarna.

Många menar nu att det förr eller senare MÅSTE komma en svacka för Arsenal, att den långa förlustfria raden börjar bli en belastning för laget.

Det är ett resonemang som tränaren Arsene Wenger har en skön inställning till:

- Det kan aldrig nånsin vara ett problem att vinna matcherna. Man kan väl inte ha det bättre? Kom igen när det blir en lång svit utan vinster - då kan man börja snacka om problem. Jag förstår inte vad folk menar, egentligen.

Harmonin och "vi-känslan" i dagens Arsenal är så betydande att det egentligen kan hålla hur länge som helst.

Vad som möjligtvis kan störa bilden är den kommande veckans Champions League - nu blir det en annan typ av fotboll igen och det ska bli spännande att se hur långt det bär för Londonlaget den här gången.

Chelsea kan mycket väl nå längre i det sammanhanget, det skulle inte förvåna mig. Laget är ute ur FA-cupen, Ligacupen och halkar allt längre efter i ligan - men hittar Claudio Ranieri rätt uppställning till rätt matcher kan Champions League fortfarande bli en succé.

Jag begriper emellertid inte att Joe Cole får spela så lite, han är ju precis den irrationella typ som kan hitta nycklarna till det låsta spel som blev mot Arsenal i går. Cole fick hoppa in först i 73:e minuten - och tar jag inte alldeles fel har killen inte fått spela 90 hela minuter en enda gång sen han kom till Chelsea. Märkligt.

Den feta damen är inte tyst än

Manchester United har givetvis inte gett upp än. 1-1 mot Leeds var en ny svår missräkning, men jag vill alltså inte räkna bort Sir Alex boys från ligatiteln än.

Det som dock bör oroa Uniteds fans är Rio-effekten, som förstärktes ytterligare i går när Mikael Silövestre skadades i en sammanstötning med Alan Smith. Nu blir det ett mittbackspar bestående av Wes Brown och John O"Shea i Champions League, och det kan innebära stora problem. Desssutom har Gary Neville en avstängning att vänta efter skallningen av Steve McManaman i cupen förra helgen.

Jättefördel Arsenal, alltså - men den feta damen har inte sjungit färdigt än.

Peter Wennman