Trippel, dubbel, singel

Peter Wennman: …eller mister "The Gunners" alla stycken?

FOTBOLL

LONDON

Det finns så många fina gamla ordspråk.

"Ropa inte hej förrän du är över Beckenbauer", är ett.

"Sälj inte skinnet förrän Sir Alex är skjuten", är ett annat.

Eller varför inte:

"Den som gapar efter mycket mister ofta - flera stycken".

Välj vilket som passar in bäst på dagens Arsenal. Skicka till Highbury, London. Vinn en brödrost. Eller en fribiljett till akutmottagningen på Arsenals träningsanläggning.

Är du en sån som går med vit skjorta och röd väst om dagarna befinner du dig i kris nu:

Det snackades om en fjärde raka FA-cupfinal.

Det surrades om en trippel i titlar.

Det mumlas om en dubbel i dag.

Men du kanske är nöjd med en singel efter påsk?

Egentligen är det oförskämt: Arsenal har inte förlorat en endaste match i Premier League, nått kvartsfinal i Champions League och gått till semifinal i FA-cupen för - vad är det - femte året i följd?

Ändå hör jag folk omkring mig som spekulerar i att allt kommer att gå åt pepparn nu, att 1-0-förlusten mot Manchester United i går har knäckt laget mentalt, att det hårda spelprogrammet har slitit ut stjärnorna, att de nya skadorna (Fredrik Ljungberg och Jose Reyes) blir för tunga bördor att bära.

Varför säger dom så efter en enda ynka förlust? NÅGON gång måste väl även Arsenal få motvind och uppförsbacke efter flera månaders kanonspel?

Ruskigt tufft på tisdag

Jag vet inte, men jag måste erkänna att jag satt och fick samma känsla som många av dagens engelska fotbollskrönikörer:

Nu blir det ruskigt tufft för Arsenal att slå Chelsea i Champions League på tisdag. För att inte tala om hur jobbigt det blir i påsk - ligamöten med Liverpool och Newcastle, totalt fyra stentuffa matcher på nio dagar!

Om Arsenal går igenom detta elddop, först klarar Chelsea och sen tar fyra poäng i påsk, då lovar jag att Gunners ska bli mitt favoritlag i London. Jag har inte haft nåt tidigare i den här stan, möjligen då Queens Park Rangers på den tiden Stan Bowles var Londons Maradona.

Men det är nog ingen risk att det blir så. Jag tror Arsenal är illa ute nu. Det är inte ens säkert att försprånget till Chelsea i ligan (fyra poäng) kommer att räcka.

Som sagt:

Den som gapar efter mycket...

Är lite kluven när det pratas om hårt spelprogram och slitna lirare. Om man bara vinner och vinner sätter man ju sig själv i den situationen, eller hur? Ska man klaga när man är så framgångsrik att man tvingas spela ofta? Skulle inte killarna i Wycombe eller Kidderminster vilja byta med Arsenals superstars?

Samtidigt förstår jag problemet.

Man måste ha en grymt bred och stark trupp för att klara av det som Manchester United gjorde tidigare - vinna både ligan, FA-cupen och Champions League. Det är nästan omöjligt att klara av i dag, särskilt om truppen inte är bredare än Arsenals nuvarande. Ska man gå efter talang på reservbänken är det väl Chelsea som borde vara stryktåligast av topplagen.

Bedrövliga fransmän

Manchester United vann utan Ruud van Nistelrooy i går, och det var ett styrkebevis. Men man kan också säga att Arsenal förlorade utan Thierry Henry. Visserligen kom han in i början av andra, men har ni nånsin sett Henry så fullständigt usel?

Under veckan har den elegante fransmannen själv påpekat hur vansinnigt hårt spelschemat är, hur det är utmattande rent fysiskt, och det var han ju själv ett levande bevis för i går.

Dessutom var hans landsman Robert Pires lika bedrövlig. Den missade nicken i början var på korpnivå.

Allt prat innan handlade om just van Nistelrooy och Henry, hur lagen skulle klara sig utan målsprutorna. Men i min lilla bok såg jag en spelare som fattades minst lika mycket. Inte Butt, Saha eller Forlan i United - utan Ashley Cole i Arsenal. Tyckte hela londonlagets spel led av hans frånvaro. Det som brukar vara elastiskt som ett strumpeband med överlappningar på vänstersidan var nu bara...stelt och fantasilöst.

United vann INTE med fult spel

Arsene Wenger anklagade United för att tackla vårdslöst i går och riktade in sig på målskytten Paul Scholes och lagkaptenen Roy Keane. Detta sedan Scholes sabbat knäet på Reyes med en vårdslös tackling och Keane sparkat Pires i knävecken bakifrån. Men det var ett typiskt Wenger-utspel. Han ser bara det egna laget. Själv är jag ingen United-fantast, men kom inte och påstå att laget vann genom att spela fult!

Fredrik Ljungberg hade otur i sin kollission med unge Ronaldo (strålande insats!) och fick, som ni vet, någon form av fraktur i handen. Han blir inte borta länge, det blir förmodligen spel med ett specialskydd framöver, men före påsk lär han inte bli aktuell.

Och det är ju illa nog för Arsenal.

Vi snackade trippel för bara ett par dar sen.

Nu får vi se om det ens blir en singel.

Hur var det nu DET ordspråket löd?

"Det har kommit klumpar i mjölken, sa den blinde när han drack ur spottkoppen".

Peter Wennman