Hu, ligans värsta lag är i Europa

Millwall till FA-cupfinal och Uefacupen - då fruktar många de ökända fansen

1 av 2 | Foto: REUTERS
WISE - EN HÅRD LEDARE Hårdföre mittfältaren Dennis Wise är spelande manager för skrällaget Millwall. I går slog laget ut Sunderland i en tuff - och många gånger brutal - semifinal. Nu väntar FA-cupfinal mot Manchester United och spel i Uefacupen nästa säsong. Vem vill möta ökända Millwall då..?
FOTBOLL

Deras fans har spridit skräck i England i årtionden.

Nu ska Europa få smaka på de ökända huliganerna.

Efter 1-0 mot Sunderland är division ett-laget Millwall klart för FA-cupfinal mot Manchester United, och därmed också för Uefacupen.

Det är utan tvekan säsongens skräll i engelsk fotboll. Millwall, femma i division ett, möter Manchester United i årets FA-cupfinal.

Oavsett hur det går 22 maj på Millenium Stadium är Millwall redan klart för Uefacupen eftersom United ska spela i Champions League.

- Jag hittar inte orden. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är overkligt. Millwall ska spela FA-cupfinal - och i Uefacupen, skrek klubbens överlycklige ordförande Theo Paphitis i Sky Sports kameror.

Paphitis som nu måste uppfylla sitt löfte; att springa naken genom södra Londons gator.

- Det blir ingen vacker syn men vi ska se till att han gör det! sa assisterande tränaren Ray Wilkins med ett brett leende.

Två man bars ut på bår

Gårdagens semifinal mot Sunderland var en tuff historia. Två man fick bäras ut på bår och domaren Paul Durkin visade fem gula och ett rött kort. Matchhjälte blev anfallaren Tim Cahill som i 25:e minuten slog en retur förbi Sunderlands målvakt Mart Poom.

- Det är vad fotboll handlar om; att vara på rätt ställe och ha lite tur, sa Cahill.

Millwall tränas av förre Chelseaspelaren Dennis Wise. Wise hyllade sina spelare efter matchen.

- De är fantastiska killar som arbetat extremt hårt. Jag har hela tiden sagt att om vi tror på oss själva kan vi gå långt. Och det har vi gjort, sa Wise som själv spelade hela matchen på mittfältet.

Den förre Chelseaspelaren har hunnit bli 37 år gammal men är fortfarande lika aggressiv och tuff i sin spelstil.

Wise kom till Millwall för ett och ett halvt år sedan, sparkad från Leicester sedan han knäckt käken på en lagkamrat.

Polisen hotade Millwall

I FA-cupfinalen ställs han öga mot öga med en annan "galning"; Man Uniteds lagkapten Roy Keane. Räkna med att det smäller ordentligt då också"

Wise är mycket uppskattad bland Millwalls fans som inte heller är några mjukisar, i alla fall inte delar av dem.

I maj 2002, när Millwall förlorade en play off-match mot Birmingham och därmed misslyckades att kvalificera sig för Premier League, stormade 900 supportrar ut från The Den och gick bärsärkagång. Bilar brann, oskyldiga förbipasserande misshandlades, 47 poliser och 24 polishästar skadades.

Efterspelet blev dramatiskt. Londonpolisen hotade att stämma Millwall.

- Skulle Millwall varit en pub hade vi tvingats stänga den för länge sedan, som polischefen Mike Humphrey uttryckte det.

"We don´t care"

Hotet drogs senare tillbaka, polisen var nöjda med hur Millwalls klubbledning agerat för att få bort huliganerna.

Nu jobbar klubben hårt för att tvätta bort det dåliga ryktet.

Men helt enkelt är det inte, stämpeln sitter djupt.

Fansens mantra lyder fortfarande "No one like us - we don´t care" och det har i årtionden varit bråk och rasism på läktaren när Millwall spelat. Vissa fansgrupperingar har kopplingar till högerextrema organisationer.

- Jag kommer ihåg 1981 när jag skulle spela mot Millwall och West Ham och publiken gjorde apljud och kastade in bananer, har förre Liverpool-stjärnan John Barnes berättat.

Millwall härstammar från ett område i södra London - South Bermondsey - där arenan The Den ligger.

Området är nedgånget och de skeppsvarv som tidigare sysselsatte befolkningen är sedan länge nedlagda.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM