Leeds, ni klarar det

...men det kommer att avgöras i den allra sista matchen

FOTBOLL

LONDON

Leeds fans stod bakom målvaktsveteranen Nigel Martyn och skrek med vädjande, desperat förtvivlan:

- Please, Nigel, please, ge oss ett mål!

Problemet är ju bara att Nigel står i Evertons mål numera - och han hade inte råd att hjälpa sin gamla klubb i går.

37-årige Martyn befann sig sannerligen i en känslig position.

Leeds United upptar en stor del av hans fotbollshjärta, han har fantastiska minnen av Elland Road och för tre år sen vaktade han målet i det Leeds som höll på att göra jättesensation under David O´Leary i Champions League.

Men nu, alltså:

Bitter kamp i bottenträsket av Premier League, och Everton (med 38 poäng) hade inte råd att förlora till Leeds (32 poäng).

Det gjorde inte liverpoolgänget heller.

Gamle Nigel Martyn gjorde en formidabel match, typiskt nog, och räddade 1-1 mot ett Leeds som hade ett klart grepp om spelet och en rad lysande målchanser.

Leeds hade äntligen chansen att gå upp på samma poäng som Portsmouth, Blackburn och Manchester City, och det hade gett laget en jättechans att spurta hem ett nytt kontrakt till nästa säsong.

Men "svikaren" Nigel Martyn satte alltså stopp för det.

Everton är ju också ute på tunn is och fick precis den start laget behövde.

Tobias Linderoth började med att skicka fram ett kalaspass till Tomasz Radzinski, varpå Leeds målvakt Paul Robinson räddade med fingertopparna. Sen hade Gary Naysmith ett bra skott innan gästerna tog ledningen - efter bara tolv minuter sköt Wayne Rooney otagbart i nät från knappt 20 meter.

Efter det handlade det nästan bara om Leeds - mot Nigel Martyn.

Leeds manager Eddie Gray slet sitt hår medan Alan Smith, Mark Viduka och de andra skapade den ena feta chansen efter den andra.

Bättre tips i botten?

Det kom en kvittering till slut, genom James Milner strax efter paus, men mer blev det inte.

Leeds hade behövt en seger i det bottendrama som nu nästan är intressantare än toppstriden i Premier League.

Det står så oerhört mycket pengar på spel, för all del också prestige, och med fem omgångar kvar (sex för Portsmouth) är det ruskigt spännande.

Ni ska inte lita på mig nu, ni kan aldrig lita på en man som i början av säsongen tippade att Liverpool skulle komma före Arsenal i tabellen, men jag kanske lyckas bättre i bottenstriden?

Mitt tips är i alla fall att Leeds kommer att klara detta i alla fall.

Det satt diverse experter i tv innan matchen i går och försökte räkna ut hur sluttabellen skulle se ut, och de kom fram till att fyra lag skulle sluta på 40 poäng - och att Leeds skulle falla på sämre målskillnad.

Men jag har räknat på en egen tabell och tror att det slutar så här i botten:

Everton 44, Tottenham 43, Manchester City 40, Blackburn 40, Leeds 39, Portsmouth 37, Leicester 33, Wolves 27.

Det är högst ovetenskapligt och bygger på känsla, och jag är innerst inne livrädd för att mitt Manchester City åker ur i sista omgången på matchens sista spark. Det vore typiskt dem.

Men jag tror rätt mycket på Leeds i slutspurten, spelet såg verkligen inte illa ut i går, och mycket kommer att hänga på matchen i sista omgången: Chelsea-Leeds. Tar Leeds en poäng där kan nog laget få ett lyckligt slut på denna mardrömssäsong.

Sportbladet granskar bottenstriden i Premier League

Längre ned på sidan: Sportbladet granskar bottenstriden i Premier League.