En blandning av bomull och järn - skapat av Englands bäste tränare

FOTBOLL

LONDON

Ska man plocka fram nån särskild Arsenalhjälte en sån här dag?

När allt kommer omkring har ju en sån som Thierry Henry varit inblandad i 56,5 procent av Arsenals 69 mål den här säsongen - 29 mål och tio assists.

Och så har vi ju Patrick Vieira - hjärta och smärta i en och samma person.

Men jag väljer nog en tredje fransman.

Nej, inte Robert Pires, som sköt ett av Arsenals två mål i 2-2-derbyt mot Tottenham på White Hart Lane.

Jag tänker mest på managern Arsene Wenger.

I mina ögon den överlägset bäste tränaren i Premier League.

Ingen snackar om Boring Arsenal

Han har nu vunnit tre Premier League-titlar och två FA-cup-titlar på sina sju säsonger i Arsenal, och han har gjort det utan att slösa bort miljoner pund i onödan.

Han har dessutom skapat en stark laganda, trygghet i omklädningsrummet och en positiv atmosfär kring hela varumärket Arsenal.

Det som en gång i tiden föraktfullt kallades "Boring Arsenal" har blivit ett av fotbollsvärldens mest underhållande lag med snabb attackfotboll, ideliga platsskiftningar, fantasi, kreativitet och mycket skickligt passningsspel.

Sen är det ju heller inget minus att Arsene Wenger kan konsten att umgås med folk på alla plan. Artig, vänlig, belevad - till och med mot den förhatliga presskåren.

Wenger har skapat en blandning av bomull och järn som klarat sig undan förlust i 34 matcher på raken i ligan.

Ett obegripligt bra facit...

Det är inte bara imponerande.

Det är nästan obegripligt, särskilt med tanke på det hårda programmet och att truppen faktiskt varit tunnare än både Chelseas och Manchester Uniteds.

Ordet "trippel" nämndes rätt friskt ett tag, men det hade nästan varit att ta i. Det räcker så väl med att nå kvartsfinal i Champions League, semifinal i FA-cupen och vinna Premier League överlägset - vi fattar ändå vilket som är Englands bästa fotbollslag denna säsong.

En del tar i så det knakar. Alan Hansen, som vunnit Europacupen tre gånger med Liverpool, är expertkommentator på BBC och hävdar:

- Detta Arsenal är det mest överlägsna laget i brittisk fotbollshistoria.

Det finns nog rätt många Manchester United-supporters som vill protestera mot det, men Hansen kan ju onekligen fotboll.

...och de kan bli ännu bättre

En intressant fortsättning följer. Arsenal har potential att utvecklas ännu mer, det ska byggas ett nytt stadion nästa år och det finns talang i bakgrunden som kommer att ge dagens stjärnor en match om rubrikerna.

En av dem, 16-årige Ryan Smith, träffade jag själv i segeryran på Upper Street i går kväll. Han har spelat tre A-lagsmatcher, i ligacupen, och matchas in försiktigt och smart av Arsene Wenger.

Och precis som så många andra hyllar han sin tränare:

- Han är en mästare på att skapa sammanhållning.

Smith ser ut som en ung Thierry Henry, och blir han bara 75 procent så bra är Arsenal att gratulera.

Loppet är alltså kört med fyra omgångar kvar, men Newcastles 2-1 mot Chelsea i går (SÅG ni Alan Shearers drömskott?) gör åtminstone striden om andraplatsen och fjärdeplatsen (Champions League) spännande till sista sekunden.

För att inte tala om det som händer i botten:

Leeds har fortfarande chansen att gå ikapp Manchester City, men hemmaförlusten mot Portsmouth (1-2) var ett dråpslag för klubben.

Däremot är nu Pompeys från Portsmouth på trygg mark ovanför strecket.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM