I dag kan de bli störst

Inget lag har gått obesegrat genom högsta divisionen på 115 år

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
ETT HISTORISKT LAG Fredrik Ljungberg och de övriga i Arsenal kan skriva ligahistoria i dag. Om Londonklubben tar poäng hemma mot Leicester blir laget det första att gå obesegratgenom en hel säsong sedan Preston North End 1889.
FOTBOLL

LONDON

Det är naturligtvis en alldeles absurd jämförelse mellan dåtid och nutid, men det är ändå rätt kul att leka med ord:

Vilka är störst - De Oövervinnerliga eller De Oslagbara?

Vi talar om 1889 - och Preston North End.

"The Invincibles".

Vi talar också om 2004 - och Arsenal FC.

"The Unbeatables".

Det skiljer en evighet i tid, generationer av utveckling, en ocean av kunnande - men trots det är parallellerna alldeles tydliga en dag som denna.

Om Arsenal vinner eller spelar oavgjort mot Leicester i dag går klubben, som ni redan vet, obesegrad genom hela Premier League.

38 omgångar utan förlust i en liga som är en av världens tuffaste, med ett spelprogram som kräver sin tribut - det vore en makalös prestation.

I engelsk fotbollshistoria har bara ett enda lag lyckats med bedriften att gå obesegrat genom högsta serien, och det skedde alltså 1889.

Klubben var Preston North End.

Klassisk och stolt som ett gammalt fint vin ståtar årgången 1889 med sitt 115-åriga rekord, och på det engelska fotbollsmuséet är de gamla lagbilderna på North End en dyrbar skatt för fotbollsälskare.

Inga ögonvittnen lever längre för att kunna berätta om det lag som var så oerhört överlägset på sin tid.

Vi får hålla till godo med de gamla skrönorna, men de är å andra sidan underhållande så det räcker.

Några exempel:

Det var det första laget som utvecklade en "alla-hatar-oss-men-vad-gör-det-mentalitet", eftersom motståndarna tyckte att Prestons lirare var otroligt stöddiga.

Inte att undra på, kanske - målvakten James Trainer, som stod i Wales landslag, gillade inte att spela i regn. Så när Preston var som mest överlägset i sina matcher stod Trainer i målet och höll ett paraply över huvudet.

Rena tröjor - annars torsk

Inför en FA-cupfinal mot West Bromwich 1988 ville spelarna fotograferas med pokalen innan matchen började - för att deras dräkter skulle vara rena. FA protesterade och tyckte att finalen nog borde spelas först. Mycket riktigt förlorade också Preston med 2-1.

Tränaren William Sudell var egentligen cricketspelare. Men han var den förste som började använda något som kallades taktik.

Han flyttade omkring pjäser på ett biljardbord och visade spelarna hur de skulle bete sig. Han var också den förste som började värva spelare utifrån - framför allt från Skottland.

Sudell dömdes senare till tre års fängelse för att ha stulit pengar.

En av stjärnorna, Johnny Godall, gick omkring med en tam räv i ett koppel.

En annan, David Russell, betraktades som en rebell. Han var nämligen den ende i laget som inte odlade mustasch.

Medan superlirarna i dagens Arsenal tjänar mer pengar än vad vi vanliga dödliga kan drömma om, var grabbarna i Preston sanna amatörer.

Det var arbetarklass från norra England och Skottland, klädda i knäbyxor, men där fanns också en läkare och en musikalartist. Den senare, Bernard Manning, missade matcher då och då på grund av att han hade konsert samtidigt.

"Detta Arsenal är historiskt"

Man får säga vad man vill, men vad ingen kan ta ifrån Preston North End är den statistik som berättar om lagets överlägsenhet.

Rekordsäsongen 1889 spelade klubben 22 ligamatcher, vann 18 och spelade oavgjort i fyra.

Det ger en vinstprocent på 82, jämfört med Arsenals 68 procent (25 vinster på 37 matcher).

Preston gjorde också 74 mål, vilket är 3,4 per match.

Arsenal har gjort 1,9 mål per match.

Några jämförelser i övrigt ska vi nog inte ge oss in på.

Vi kan väl bara avsluta med några varningens ord från Arsenals veteran Ray Parlour, som gjort 15 år i The Gunners:

- Detta Arsenal är ett historiskt lag, det bästa jag spelat i och kanske det bästa någonsin i England. Men vi är inte nöjda. Vi kan spela ännu bättre. Vi är inte färdiga än.

Peter Wennman