DE OSLAGBARA

En helt unik bedrift - som antagligen är omöjlig att upprepa

1 av 2 | Foto: AP
ODÖDLIGA Fredrik Ljungberg och 30-målsskytten Thierry Henry har kramtåg med Premier League-bucklan.
FOTBOLL

LONDON

Här är raden, den som ni arsenalfans bör förstora upp och rama in och visa för era barnbarn nån gång i framtiden:

38 26 12 0.

38 spelade, 26 vunna, tolv oavgjorda och NOLL förlorade.

Alldeles unikt - och kanske omöjligt att upprepa.

Partyt på Highbury i norra London ville aldrig ta slut i går eftermiddag, Arsenals stjärnor satte punkt för sin fantastiska Premier League-säsong med att fira ihop med de 38 000 lyckliga fansen runt arenan.

Thierry Henry, Patrick Vieira, Sol Campbell, Dennis Bergkamp, Fredrik Ljungberg och de andra turades om att kyssa jättepokalen och spruta ner varandra med champagne efter den avslutande 2-1-segern mot Leicester.

Inte minst Ljungberg tycktes drabbad av glädjefnatt, han snodde ideligen åt sig mästarbucklan och sprang runt med den inne på gräsplanen. Och till slut fick Fredrik också en stor svensk flagga från någon i publiken.

Supertränaren Arsene Wenger hånades rätt friskt av motståndarfansen när han i början av säsongen sa:

"Jag tror vi kan gå obesegrade genom ligan".

Det trycktes då upp t-shirts föreställande Wenger som en skämtande, fransk komiker i basker.

Med ett glatt flin hämnades Wenger i går på tvivlarna genom att gå omkring och vifta med en likadan tröja efter slutsignalen.

Nu är de legender

Många engelska fotbollsexperter tror nu att Arsenals bedrift, att gå obesegrat genom en hel ligasäsong, aldrig kommer att upprepas mer.

De rödvita kallades "De Odödliga" på banderoller runt Highbury, och det kändes inte som en överdrift en strålande solig dag som denna.

Ändå var det nära att partyt spårat ur innan det ens hade börjat.

Leicester gjorde 1-0 på sin enda målchans i första halvlek när Paul Dickov - som har ett förflutet i Arsenal - nickade in bollen ur snäv vinkel.

Det stod inte i manus, det skulle inte kunna hända.

Men redan nedflyttningsklara Leicester hade bestämt sig för att sätta vrångsidan till och ville inte bjuda på nånting alls.

Wenger fick fart på lirarna

Så i paus var det upp till Wenger att få fart på sina alldeles för stillastående lirare. Arsenal var en enda halvlek från att skapa historia - men låg under med 1-0.

Det innebar att hemmalaget la in den där extra växeln omedelbart.

Ashley Cole, som varit helt osynlig i första halvlek, fick offensiva marschorder på sin högerkant. Och bara en dryg minut efter paus gav det resultat: Cole fälldes bryskt i fritt läge, solklar straffspark - och kvittering av Henry. Det var fransmannens 30:e ligamål för säsongen.

20 minuter senare slog Dennis Bergkamp en sån där underbar, perfekt passning fram till en framstörstande Patrick Vieira - och 2-1 var ett faktum.

Det var lagkapten Vieiras första mål på Highbury på över ett år.

Men framför allt: det var kanske Årets Passning i engelsk fotboll, ett holländskt mästerverk signerat Bergkamp.

Välbekant visa för Leicester

- Vi kände att vi behövde plocka fram den där speciella lilla touchen för att få till ett segermål. Och just nu känns det som om det här är min lyckligaste dag under alla år i Arsenal, sa Bergkamp efteråt.

För Leicester var det en välbekant visa.

Om laget hade fått tre poäng för alla de matcher man haft ledningen i under säsongen skulle "Foxes" haft 30 (!) poäng till i tabellen.

Det är kanske nåt slags rekord det också.

Längst utan förlust under en säsong

ARTIKELN HANDLAR OM