Det händer alltid nåt med Beckham

Peter Wennman: Fotbolls- säsongen är inte över

FOTBOLL

LONDON

Så ni trodde att den engelska fotbollssäsongen var slut när Premier League satte punkt i helgen?

Inte alls, inte alls.

Det händer grejer här på ön.

Beckham trotsade order.

Medan vi väntar på FA-cupfinalen mellan Manchester United och Millwall pågår det ett kvaläventyr som påminner mig om gamla goda tider.

Det var när kvalet till Allsvenskan nästan var höjdpunkten på hela den svenska fotbollssäsongen, när man på sextiotalet grät i smyg över att Gefle IF förlorade hemma mot Grimsås (0-1) och man åkte kvaltåg till Göteborg för att se Sandvikens IF torska mot Gais (0-1).

Det var banne mig blodigt allvar. Det var känslor som svallade över. Det var en kärlek till mina favoritlag som jag aldrig skulle kunna uppbringa idag.

Men det satte sina spår:

Kvalfotboll är underbart. Jag älskar det. Kvalfotboll innehåller element av dramatik, nerver, grymhet och lycka som man sällan upplever i seriespel eller cupfotboll.

Har blivit påmind om det under det pågående engelska play off-spelet till Premier League. När man ser de ångestfyllda ansiktena hos supportrarna på läktarna minns man vilket helvete - eller himmelsk lycka - det kan vara att hålla på ett lag som kvalar.

Vilka kvaldraman

I måndags:

Sunderland mot Crystal Palace, vilket drama!

Palace vann första mötet med 3-2, och hade det varit Uefa-regler hade det räckt för Sunderland med 1-0 eller 2-1. Men i det konservativa England är inte mål gjorda på bortaplan värda något extra. Så: när Crystal Palace reducerade till 2-1 i slutet av matchen var det 4-4 sammanlagt. Förlängning, och trots att londonlaget fått en man utvisad gick det till straffar.

I den sjunde straffomgången fälldes avgörandet. Crystal Palace vann. Oerhörd glädje respektive sorg.

I går tog West Ham emot Ipswich i den andra play off-semifinalen. The Hammers hade att vända 0-1 - och gjorde det också. 2-1 blev det i en mycket dramatisk match.

Det betyder att det blir ett londonlag till i Premier League nästa säsong. Palace och West Ham gör upp i play off-finalen i Cardiff, och för mig är det en minst lika spännande match som FA-cupfinalen.

Det står enorma summor pengar på spel för det lag som når högsta serien. För att inte tala om all prestige.

För övrigt på den engelska fronten:

Emile Heskey skrev som väntat på för Birmingham i går. Inte för att jag är någon Heskey-fantast, men det kan vara ett nyförvärv som lyfter Birmingham rätt högt nästa år. Särskilt eftersom managern Steve Bruce annonserat att fler nya, spännande namn är på gång.

David Beckham kommer förmodligen att spela i England i höst. Sprickan blir allt större mellan Becks och bossarna i Real Madrid. I måndagskvällens avskedsmatch för Arsenals Martin Keown förbjöds Beckham att delta, men han trotsade chefernas order. Han spelade bara tre minuter innan han ersattes av Paul Gascoigne, men även dessa tre minuter var totalförbjudna av Real.

Det sket Beckham i. Hans respekt för Keown var värd mer.

Och tråkigt nog är Millwalls pitbullterrier Dennis Wise skadad, hans medverkan i FA-cupfinalen mot Manchester United är osäker. Jag som sett fram mot Wise versus Scholes på mittfältet.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM