Wise vs Keane – tidernas fight

I Fa-cupfinalen möts två av fotbollsvärldens största bråkmakare

Råskinnens fight. Dennis Wise mot Roy Keane i dagens Fa-cupfinal kan bli något av tidernas duell.
FOTBOLL

CARDIFF

Rocky mot Drago? Nej, för mesigt.

David mot Goliat? För odramatiskt.

Äh, det är bara att ge upp.

Duellen mellan Dennis Wise och Roy Keane går inte att jämföra med något annat.

Millwalls fans brukar gå rakt på sak. Så här låter deras hyllningssång till Dennis Wise:

”He´s only five-feet-four. He´ll break your fucking jaw”. Han är bara 1,65 lång. Han kommer knäcka din jävla käke.

Wise kom till Millwall när han blivit utkastad från Leicester. Efter en inflammerad omgång kortspel slog han av käken på klubbkamraten Callum Davidson.

En osannolik saga

– Wise skulle kunna starta ett bråk i ett tomt rum, beskrev Alex Ferguson.

Slagsmålet verkade vara kulmen på en skandalfylld karriär – men visade sig i stället vara början till en osannolik framgångssaga.

Millwall visade sig vara bra för Dennis Wise. Det kanske inte var så konstigt – klart att hamnarbetarklubben med det dåliga ryktet skulle passa den råbarkade tuffingen – men det som verkligen överraskade var att Dennis Wise skulle innebära ett jättelyft för Millwall.

Största på 119 år

– Det är äktenskapet från helvetet – och det fungerar, summerar klubbens ordförande Theo Paphitis.

I höstas tog han över som spelande tränare då Mark McGhee fick sparken. Bara ett halvår senare har han lett dem till dagens FA Cup-final, den klart största framgången i klubbens 119-åriga historia.

– Inte på en miljon år trodde jag att det skulle gå så här bra. Det är det absolut största jag varit med om, säger Wise.

Slogs 1997

Sagan är för bra för att inte bli sann. Naturligtvis måste den lilla klubben med det skamfilade ryktet få vinna över den jättelika fotbollsfabriken Manchester United. Och självfallet måste busen Wise få bli hjälte till slut.

Det finns bara ett problem. Roy Keane står emellan Wise och bucklan – och han kommer inte kliva åt sidan.

– Du spelar fotboll för såna här matcher. När du ser tillbaka på din karriär vill du inte prata om hur mycket pengar du tjänat, utan om hur många medaljer du vunnit, säger Keane.

1997 slogs de två i spelartunneln på Old Trafford. Nu möts de förmodligen för sista gången. Det är upplagt för en av de mest fascinerande fotbollsbataljerna på många år, och bara en enda sak kan hindra den: en öm knäsena på Dennis Wise.

Under veckan har han fått specialbehandling i Italien, och under gårdagen sa sig Millwall vara ”hoppfulla, men inte övertygade” om hans medverkan.

– Vi kommer att vänta till fem minuter före avspark med att bestämma oss. Ja, om det behövs väntar vi tills fem minuter efter avspark. Så viktig är Dennis för oss, säger assisterande tränaren Ray Wilkins.

Arsenal har spelat i de tre senaste finalerna

Man United bäst genom tiderna med tio titlar

Erik Niva