Crystal-klart

Palace tillbaka i Premier – tacka West Ham för det

FOTBOLL

På övertid i sista ligaomgången fixade West Hams Brian Deane så att Crystal P nådde playoff till Premier League.

I går möttes de båda lagen i kvalfinal i Cardiff.

Och – otack är världens lön. Palace vann med 1–0 och spelar i högsta divisionen till hösten.

Vi skruvar tillbaka klockan till den sista ligaomgången den 9 maj. Trots en kanonvår med 14 segrar på de 22 sista matcherna är Crystal P på väg att missa kvalet till Premier League. Överraskningen Wigan har 1–0 hemma mot West Ham, som är klart för playoff.

På stopptid nådde Brian Deane högst på ett inlägg och nickade in 1–1, vilket betydde att Crystal P tog sig förbi Wigan på bättre målskillnad.

Och i kvalet har kantbollarna fortsatt varit på ”Eagles” sida. Mot Sunderland krävdes det straffar innan Palace gick vidare.

”Det är otroligt”

I kvalfinalen på ett fullsatt Milennium Stadium var marginalen mer betryggande, om än inte stor. Matchens enda mål gjordes av Neil Shipperley i 63:e minuten på retur från nära håll efter skott av Andy Johnson.

En av de stora segerherrarna var förre West Ham-spelaren (!) Iain Dowie, som tog över som manager i Palace i december när laget låg skrynkligt till.

– Det är otroligt. Spelarna har visat sin målmedvetenhet och segervilja. West Ham är ett bra lag, men vi gjorde det vi skulle och höll oss till den uppgjorda taktiken, jublade Dowie efteråt enligt AP.

För West Ham var förlusten oändligt tung.

”Hammers” dominerade efter paus, men hade svårt att omsätta övertaget i chanser. Steve Lomas halvvolley – snyggt parerad av Nico Vaesen – var det närmaste man kom tillsammans med två bortdömda offsidemål.

Blåst på en straff

Dessutom borde West Ham haft en straff då Michael Carrick sparkades ned alldeles innanför strafflinjen. Domaren Graham Poll stod perfekt placerad, men blåste – av någon märklig anledning – inte.

West Ham åkte ur Premier League förra säsongen och tappade spelare som David James, Joe Cole, Trevor Sinclair, Jermain Defoe och Paolo Di Canio.

Nu förlorade man cirka 500 miljoner kronor – så mycket värderas en plats i Premier League till.

– Det är en enorm skillnad mellan att gå upp och tvingas stanna kvar. Vi har en tuff tid framför oss nu, men vi ska möta problemen med tilltro till framtiden, sa West Hams manager Alan Pardew.

Crystal P tar steget upp tillsammans med division 1-mästarna Norwich och tvåan West Bromwich. Ur Premier League åkte Leicester, Leeds och Wolverhampton.

Björn Byström