Jakobsson bäst redan i debuten - det är värt en skål

FOTBOLL

LONDON

Det finns debuter som präglas av nerver och osäkerhet och det finns debuter som inte säger mer än ett ljummet "jaså".

Och så finns det debuter som belönas med champagne.

Skål, Andreas Jakobsson!

Anders Svensson blev bättre i andra.

Den reslige mittbacken gjorde sin första match för Southampton i Premier League i går kväll, och hans blotta närvaro lyfte det tidigare så darriga försvarsspelet hos The Saints.

Det blev 0-0 mot det starka hemmalaget Charlton på The Valley i London - och efteråt belönades Andreas Jakobsson med en magnumflaska champagne, priset till Matchens Man.

Rutin och säkerhet

Så mycket bättre hade det inte kunnat börja, "Andys" nya fotbollsäventyr.

- Det kändes okej, hela försvaret fungerade bra. Men egentligen var det tre poäng vi behövde och jag tycker att vi förtjänade att vinna. Vi spelade aggressivt och skapade många chanser, sa Jakobsson till Sky Sports efteråt.

Han ville på typiskt svenskt manér tona ner sig egen insats och talade bara om laget.

Men det står helt klart att Jakobsson, med sin rutin och säkerhet, blir en enorm tillgång för det krisdrabbade Southampton framöver. Inte minst så länge den andre svenske mittbacken, Mikael Svensson, är skadad.

Det var överhuvud taget en intressant svenskkväll - tre svenskar på plan samtidigt i samma Premier League-klubb: Jakobsson, Anders Svensson och Mikael Nilsson.

Jag tänkte skriva "unik" eller "historisk" kväll, men gör man det ligger det alltid nån slamkrypare och lurar nånstans.

Hur var det i Everton? Spelade nånsin Jesper Blomqvist, Niclas Alexandersson och Tobias Linderoth samtidigt i nån match? Inte vad jag kan minnas, men jag kan ha fel.

Hur som helst: det kan bli fyra svenskar samtidigt i Southampton när Micke Svensson blir frisk.

Jakobsson var som sagt Matchens Man i går, helt utan misstag och med en nick efter hörna som var nära att friställa James Beattie.

Anders Svensson hade svårt att komma in i spelet före paus, men var desto bättre i andra halvlek. När han plötsligt får mycket boll att arbeta med växer han enormt som spelare. Man önskar bara att han kunde vara aktiv och aggressiv en hel match.

Nilsson in som back

Mikael Nilsson kom in i den 73:e minuten och skötte sig bra på högerbacksplatsen.

Benen såg pigga ut - det vore intressant att se honom i en offensivare roll.

Southampton har börjat ligaspelet hur dassigt som helst, men nu ser det kanske lite ljusare ut för den tillfällige (?) managern Steve Wigley.

Hans försvar släppte inte till en enda riktig målchans för Charlton under hela matchen - och en stor del i det hade debutanten Andreas Jakobsson.

Peter Wennman