Årets Premier League kan bli ”Det Stora Slaget Om London”

Foto: JAMIE MCDONALD
London Calling Årets Premier League kan bli en ren London-affär.
FOTBOLL

LONDON

De tre londonklubbarna Arsenal, Chelsea och Tottenham har tillsammans spelat 18 ligamatcher i höst - och inget av lagen har förlorat än.

Premier League kan bli Det Stora Slaget Om London.

Vi får se vad Manchester United och Liverpool tycker om saken i kväll.

Efter Arsenals inledning med fem raka segrar var det lätt att springa i väg och tro på en upprepning av förra säsongen, men jag tror det blir hårdare bud i år. Fler lag i den absoluta toppstriden, kanske till och med en rekordjämn fight mellan de fem-sex bästa som inte avgörs förrän i de sista omgångarna.

Om Arsenal såg segt ut mot Bolton i lördags (2-2) var det spralligare ben i derbyt mellan Chelsea och Tottenham (0-0).

Kan försäkra att matchen innehöll betydligt mer än vad siffrorna pekar på. Framför allt kom Tottenham till Stamford Bridge och visade att laget menar allvar i år - detta är definitivt ett gäng som kan blanda bort korten för ligans huvudfavoriter.

Vi vet redan att José Mourinho är ett uppfriskande ansikte i tränarkåren och att hans Chelsea ser stabilare och farligare ut än på... ja, jag vet inte hur längre.

Inte lika mycket har skrivits om Jacques Santini och hans Hotspurs, men jag säger bara...pass upp!

När såg vi senast Tottenham så välorganiserat, så målmedvetet, så välcoachat, så taktiskt moget?

Edman lysande - igen

Det finns en hård kärna av Spurs-fans som fortfarande anser att klubbnamnet måste vara synonymt med attraktiv fotboll, det ska vara ett lirarnas lag i första hand.

Gott så - men vad har det gett för resultat de senaste årtiondena? Och framför allt, var har i så fall dessa lirare hållt hus?

In har nu franske Santini kommit med en filosofi som utgår från ett bergsäkert försvarsspel, vilket kanske låter tråkigt. Men för det första ser han till att det ramlar in poäng i ladorna - och för det andra är spelet attraktivare än på länge.

Kan man lyckas med kombinationen att ha felfria försvarare som Ledley King och Erik Edman (lysande i går igen!), underbara bollspelare som Mendes och målfarliga herrar som Defoe, då kan inga traditionalister klaga.

Chelsea hade bollen mest i derbyt och satte Spurs utmärkte målvakt Paul Robinson på svåra prov. Lennox Lewis-kopian Didier Drogba var oerhört företagsam. Men Tottenham spelade så smart att laget ändå var nära att stjäla matchen mitt på blanka dagen. Jag tänker på den Robbie Keane-nick i fritt läge som reflexräddades av Petr Cech.

Upprepar alltså: José Mourinho har kommit till England för att vända upp och ner på en del begrepp med sitt Chelsea - men glöm absolut inte Jacques Santini och hans Tottenham!

Rio gör comeback

Om inte ligan ska bli ett slags stadsmästerskap för London måste lag som Manchester United och Liverpool hänga på från början.

Och de kommer båda att sälja sig mycket dyrt.

United har ju inlett hur darrigt som helst, men i kväll väntas Rio Ferdinand göra come back efter sin åtta månader långa avstängning, och när Gary Neville är kvitt sin skada bli försvarslinjen komplett. Sen är det dags för en viss Wayne Rooney att kliva in... vi har alltså inte sett de sista av United än.

Och när det gäller Liverpool har väl inte gänget sett så spännande ut på åratal. Rafael Benitez har stormat in som en virvelvind efter det bleka spöke som stod i överrock och halsduk vid sidlinjen i fjol. Benitez är allt det som Inspector Closesau, Gerad Houllier, inte var.

Jag trodde inte mina ögon när Michael Owen såldes. Men Benitez visste vad han gjorde - utan Owen och Emile Heskey har Liverpool skapat ett helt annat spel, flärdfullt och utan låsningar. Det blir mycket intressant att se hur laget uppträder på Old Trafford i kväll.

För övrigt kan vi notera att Graeme Souness fick en drömstart i sin första ligamatch för Newcastle. Första bortasegern mot Southampton sedan 1972. Vi ska nog räkna med att Newcastle kommer att växa rejält nu.

Anders Svensson var en av de bästa på plan i 1-2-förlusten. Jag har nog aldrig sett honom så dominerande.

Han gjorde mål - tog ner med högern och sköt med vänstern - och svarade för massor av tekniska finesser.

Och hans svenska kompisar Andreas Jakobsson och Mikael Nilsson spelade också från start. Båda klart godkända.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM