Helt fel dag att avgöra, Mikael

Rio Ferdinand gjorde comeback – då slog mittbacks- kollegan till med sitt livs match

1 av 2
Rio Ferdinand var trots allt kvällens man.
FOTBOLL

LONDON

Som vanligt vet man aldrig vilka lustiga vägar denna fotboll rullar.

Här gör Rio Ferdinand en bejublad comeback efter åtta månaders avstängning, Manchester United slår Liverpool med 2–1, och vem är det som gör sitt livs match och nickar in båda hemmamålen?

Jo, Rios mittbackskollega, Mikael Silvestre.

Nu vore det lätt att skriva att ”Silvestre stal rubrikerna”, men riktigt så är det ju inte.

Fransmannen valde fel match att göra två kanonmål med skallen – det är ändå Ferdinands återkomst i Premier League det snackas om i dag.

”Rioooo, Riooo, Riooo...” rullade det ner från läktarna på Old Trafford och en mer bejublad comeback har inte skådats sen kultfiguren Eric Cantona en gång kom tillbaka efter en annan slags avstängning – och gjorde mål på just Liverpool.

– Det kändes alldeles perfekt...jag har väntat på det här så länge och jag måste tacka både fansen och mina lagkamrater för den totala uppslutningen i dag. Jag kände mig stark, även om jag blev så trött i andra halvlek att jag måste äta en chokladbit mitt under spelet för att få mer energi, sa Rio till Sky Sports efteråt.

”Landslaget en ren bonus”

Själva skuldfrågan i fallet med hans missade dopingtest struntar vi i nu. Eller som Rio själv sa:

– Jag håller upp händerna och erkänner att jag gjorde fel. Nu är det framtiden som gäller. Först och främst United, men om Sven-Göran Eriksson vill ha mig i landslaget så är det en ren bonus.

Vi har sett åtta månader av ett Manchester United som inte varit sig likt, som liksom bara väntat på att allt skulle återgå till det normala med en Rio som en trygg, säker nyckelfigur i försvarslinjen.

När nu dagen var inne, i det klassiska prestigemötet med Liverpool, var det som om hela laget lyfte sig en hel klass.

Rio behövde inte göra särskilt mycket, han spelade lika enkelt och okomplicerat som vanligt, men för resten av United tycktes hans närvaro fungera som raketbränsle.

Hemmalagets första halvlek i går måste ha varit den bästa på ett par säsonger. Det var ett ruggigt tempo som drogs upp, bollinnehavet var 63 procent och spelare som Ronaldo, Scholes, O’Shea, Heinze, i viss mån Ryan Giggs (600:e matchen i United!) och en alldeles superb Wes Brown var grymt tända. Silvestre nickade in 1–0 efter 19 minuter och det låg mer i luften.

När sen Liverpools lagkapten Steven Gerrard haltande klev av planen i den 39:e minuten kunde man frukta att Liverpool skulle rasa ihop totalt under trycket.

Men det som hände var intressant.

Utan giganten Gerrard började Liverpools mittfält trilla bollen mycket bättre, alla tog ett större ansvar, det fanns inte en mäktig superstjärna att lita till längre – och Liverpool växte som lag.

Rättvis seger

Före matchen sa nye managern Rafael Benitez att ”vi kommer att starta lugnt och vänta till stormen blåser över. Sen kommer vi att börja spela vårt eget spel”.

Precis så skedde. Liverpool blev större och starkare ju längre tiden gick och lagets krigande för att försöka nå 2–2 på slutet var imponerande att se.

Det skulle ha varit intressant att se vad som skett om Liverpool hade försökt utmana United på samma villkor redan från första början.

Rio Ferdinand och hans polare stod i alla fall som rättvisa segrare. Mikael Silvestres båda nickmål föregicks av tveksamma domslut – en frispark och en hörna – men Liverpool kan aldrig klaga eftersom markeringen på dessa fasta situationer var bedrövlig.

Dessutom var Liverpools kvittering till 1–1 ett självmål av Uniteds John O’Shea.

Som match betraktat fick vi i alla fall ett värdefullt besked: lagen från London kommer inte att få nån enkel promenad genom ligan den här säsongen.

Både United och Liverpool lever i hösta grad.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM