Uniteds chock

Betalade ut 140 miljoner – till spelaragenter

FOTBOLL

LONDON

140 miljoner kronor.

Så mycket har Manchester United betalat till olika spelaragenter.

Och detta bara under det senaste året.

De chockerande siffrorna avslöjades av Uniteds egen styrelse igår.

Att dagens superagenter, fotbollens nya överklass, tjänar stora pengar på att agera mellanhänder i affärer mellan storklubbarna är ju ingen nyhet.

Men de siffror som Manchester United lade upp på bordet i går är häpnadsväckande.

Inräknat de spelartransaktioner som skedde inför förra säsongen har United på drygt ett år betalat 70 miljoner kronor till diverse agenter. Tillkommer gör ytterligare 49 miljoner som kommer att falla ut om spelarna gör ett visst antal matcher.

21 milj för Rooney

Till detta ska också läggas de 21 miljoner som United betalade agenterna när Wayne Rooney nyligen köptes från Everton. Den transaktionen tillhör nästa budgetår, men faktum kvarstår:

Totalt 140 miljoner kronor har gått till mellanhänderna sedan förra sommaren.

Anledningen till att United tagit det drastiska steget att avslöja sina egna affärer är att de irländska aktieägarna JP McManus och John Magnier, som har 28,9 procent av aktierna i klubben, krävt större öppenhet och klarare insyn utifrån.

”Vår verklighet...”

Uniteds verkställande direktör David Gill förklarade på en presskonferens i går:

– Kostnader för agenter är en verklighet vi måste leva med i den här branschen i dag. Vi i Manchester United kan bara tala för oss själva, men vi anser att spelaragenterna innehar en viktig roll i fotbollsindustrin och ska betalas därefter.

Gill sade också att agentkostnaderna i framtiden kan komma att räknas in i själva transfersumman.

Siffrorna visar bland annat att superagenten Pini Zahavi, som är nära kopplad till Chelseas ägare Roman Abramovich, fick hela 25,2 miljoner kronor av Manchester United förra året.

Han hade då spelat en roll i affärerna med Rio Ferdinand, Juan Sebastian Veron och Louis Saha.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM