Freddie – vassast i Premier League

Störst chans att svensken nätar

FOTBOLL

Effektivaste skytten i Premier League?

Nej, inte Henry, Shearer eller van Nistelrooy.

Det är en mittfältare från Sverige.

– Fredrik Ljungberg äger en unik egenskap, säger förbundskaptenen Roland Andersson.

Foto: AP
nummer 1 Enligt Canal + utfrågning av tio engelska fotbollskrönikörer är Zlatan Ibrahimovic drömvärvningen till Premier League och Fredrik Ljungberg den bäste svenska spelaren i England.

Många höjer säkert på ögonbrynen åt svaret, men i statistiken står det svart på vitt. Fredrik Ljungberg har gjort nio mål på 24 skott, vilket ger en målprocent på 37,50 – bäst av alla spelare i Premier League.

– Det är oerhört imponerande att som mittfältsspelare göra så många mål, det är en oerhörd egenskap, säger Roland Andersson.

Är du överraskad över siffrorna?

– Nej, jag vet ju hur många mål han har gjort i landslaget.

"Rutinen hjälper till"

– Det vi jobbar med där är så kallade "motrörelser", där en forward möter och en mittfältsspelare sticker in bakom, och det är Fredrik jätteduktig på.

Roland Andersson menar att Fredrik Ljungberg utvecklat sin effektivitet med åren.

– Ja, det är klart. Det här har med rutin att göra, det är inget som kommer av sig själv.

– Visst, man ska naturligtvis ha naturlig talang, men sen måste det trimmas varje dag. Det är det som gör att Fredrik blir giftigare och giftigare. Fredrik är 27 år och har lärt sig tajma när han ska sticka.

– Att tajma in löpningar och ta sig in i straffområdet i målgörande position är en gyllene egenskap, det är ett kriterium för att han är en modern, bra fotbollsspelare.

"Unika egenskaper"

Vad anser du om hans skott?

– Han har inget dödande skott, men hans unika egenskap är att han tar sig in i målgörarlägen och ofta är nära målet när han gör mål. Det är inga kanoner från 30-40 meter, han allierar sig i stället med sina forwards.

Bevisligen sätter han chanserna när de dyker upp. Märks det på träning?

– Ja, det tycker jag. Han tar enkla avslut och passar in bollen i mål när han är fri, i stället för att försöka bomba in bollen.

Du ska inte skola om honom till anfallare?

– Nej, jag är inte säker på att man gör fler mål bara för att man är forward. Som forward är det inte alltid du kommer rättvänd.

Emil Karlsson