Drömträffen – från 40 meter

Erik Edman om MÅLET: Trodde jag var närmare mål än jag var

FOTBOLL

Vackert, otagbart, obegripbart.

Erik Edmans mål från 40 meter ut platsar bland de allra snyggaste i Premier League länge.

– Jag trodde att jag var närmare mål än jag var, säger Edman.

Foto: SVT
Erik Edman får bollen in bit in på Liverpools planhalva, anavcerar ett par meter och måttar med vänsterfoten. Resultatet en raket som otagbart flyger in i Jerzy Dudeks vänstra kryss.

Räkna med att Erik Edman finns bland kandidaterna till "Årets mål" när Premier League är över. Svensken chockade motståndarna, medspelarna, publiken och sig själv med sitt superba långskott. Hans första mål i ligan blev också ett drömmål.

– Jag trodde inte att jag var så långt ut som jag var. När jag såg målet efteråt på tv blev jag förvånad, säger Edman och tillägger:

– Jag trodde ju att jag var nära och tänkte att det var en bra idé att skjuta.

Rakt i krysset

Det var det - en mycket bra idé. Edman fick bollen på en retur ungefär vid mittplan, avancerade några steg och drog sedan på ett skott som var lika hårt som välplacerat. Jerzy Dudek hann knappt lyfta handen innan bollen skruvat sig in i hans vänstra kryss.

– Ja, det var ett bra skott, det känns riktigt bra nu efteråt. Att få göra ett sånt mål och så borta mot Liverpool, det är klart att det är fantastiskt, säger Edman.

På Sky News fick han veta att han skjutit från 40 meters håll.

Alla har SMS:at

– Ja, det trodde jag ju inte. Jag har nog aldrig fått så många SMS som jag fått här under kvällen. Många verkar ha sett målet, säger Edman.

Hans Tottenham tog ledningen tack vare hans mål. Hemmalaget Liverpool tog dock över allt mer av spelet och just före paus kom 1-1 genom Luis Garcia. Tottenhams Robbie Keane återgav gästerna ledningen men finske Sami Hyypiä gjorde en stund senare 2-2. Däremellan hade Steven Gerrard hunnit med att missa en straff.

– Jag tycker att det var en bra match. Kanske hade vi lite tur men vi har haft mycket otur i andra matcher. Och mitt mål, ja det blir svårt att toppa, säger Edman.

Förtroendet tillbaka

Efter en tung period med lite speltid verkar det nu ha vänt för honom; han spelar igen och dagens mål är hans andra delikatess på bara tre veckor. Den första var det läckra frisparksmålet i VM-kvalmatchen borta mot Bulgarien.

– Det känns bra nu, jag har fått spela och gjort mål och det känns som att jag fått lite stärkt självförtroende igen. Landskampsmålet var extra roligt eftersom jag fått förtroendet att spela av Lasse och Roland och att då kunna ge något tillbaka, säger Edman.

Han lovar att han ska dra på sina skott lite oftare.

– Jag har en kompis som alltid tjatar på mig att jag ska skjuta mer. Jag vet att jag har ett bra skott men skjuter kanske inte så ofta. Förhoppningsvis ska jag göra det nu. Så jag får tacka min kompis lite extra för hans tjat.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM