Så skötte sig ditt lag i Premier League

Läs Byströms genomgång – lag för lag

Foto: AP/Arkiv
Mästare - till slut. Efter 50 års väntan stod Chelsea som ligamästare i årets Premier League-säsong. Stora guldmakare: Lagkaptenen Frank Lampard (till vänster), kontroversielle tränaren José Mourinho och bjässen John Terry. Hur gick det för ditt lag i ligan? Vilka spelare fanns ofast på planen? Vad behöver förstärkas till nästa säsong? Vad behöver inte förstärkas? Läs Björn Byströms genomgång – lag för lag.
FOTBOLL

1. Chelsea

Laget: Cech – Ferreira, Carvalho, Terry, Gallas – Tiago, Makelele, Lampard – Cole, Duff – Gudjohnsen.

Säsongen: Tja, vad ska man säga när nästan alla superlativ är använda? Var bara bäst säsongen igenom och har två av seriens tre bästa spelare i Lampard och Terry. Har bredden för att gå hela vägen i Europa nästa säsong.

Behöver: Egentligen ingenting, men det snackas om Ashley Cole och han duger ju.

Behöver inte: Köpa på sig fler stjärnor som kan fördärva den lagmoral Mourinho lyckats bygga upp.

Prognos: Har skapat ett fundament för att dominera både på hemmaplan och internationellt för många år framöver. Majoriteten av spelarna har ännu sina bästa säsonger framför sig. Och så har man ett sparkapital i Robben som bara spelade 10 matcher från start den här säsongen.

2. Arsenal

Laget: Lehmann – Lauren, Touré, Campbell, Cole – Ljungberg, Fabregas, Vieira, Pires – Henry, Reyes.

Säsongen: Inledde strålande, men fick en psykologisk knäck av förlusten mot United och sortin i Champions League. Kom tillbaka bra under våren och har finalen i FA-cupen kvar att hoppas på.

Behöver: En målvakt. Både Lehmann och Almunia är säkerhetsrisker.

Behöver inte: Fler flyttrykten. Både Cole och Reyes sägs vara på väg att lämna Highbury – båda behövs i Wengers lagbygge.

Prognos: Har – även om man inte vinner några bucklor i år – lyckats spela in fyra nya spelare i Fabregas, Flamini, van Persie och Senderos. Den kvartetten kan betyda guld i framtiden.

3. Manchester U

Laget: Carroll – G. Neville, Ferdinand, Silvestre, Heinze – Ronaldo, Keane, Scholes, Giggs – Rooney – Smith.

Säsongen: Har i sina bästa stunder spelat Premier Leagues kanske bästa fotboll. Men dalarna är djupa och svårförklarliga.

Behöver: En ny målvakt eftersom Sir Alex effektivt knäckt både Carroll och Howard.

Behöver inte: En uppslitande strid med fansen om ägarförhållandena i klubben.

Prognos: Har i Ronaldo och Rooney två extremt lovande spelare, men behöver en Scholes i gammal form och en skadefri, målsugen van Nistelrooy. Generationsväxling lurar runt hörnet, både på plan och på bänken. Med Glazer som ägare är frågetecknen många.

4. Everton

Laget: Martyn – Hibbert, Stubbs, Weir, Pistone – Carsley – Osman, Gravesen, Cahill, Kilbane – Bent.

Säsongen: Årets sensation och svarade för en imponerande höst. Tappade gas när Gravesen försvann, men höll undan och får spela i Champions League för första gången. Tim Cahill från Millwall ett stort utropstecken. Årets värvning?

Behöver: En väsentligt bredare trupp. Det manskap Moyes har kommer inte kunna satsa på både Premier och Champions League.

Behöver inte: En kapprustning med Liverpool. Rooney-miljonerna behövs på lång sikt.

Prognos: Nästa säsong kan bli tuff på Goodison Park. Moyes kommer behöva all sin skicklighet för att guida laget till liknande framgångar. Om Everton satsar helhjärtat på Champions League är det risk för att man åter förpassas till en intetsägande tillvaro på undre halvan i ligan.

5. Liverpool

Laget: Dudek – Finnan, Carragher, Hyypiä, Traoré – Luis Garcia, Hamann, Xabi Alonso, Gerrard, Riise – Baros.

Säsongen: Flop på hemmaplan, succé i Europa. Finalplatsen i Champions League är en fin fjäder i hatten för manager Benitez, men Liverpools anhängare kräver mer än en femteplats i ligan och betydligt mer än andraplats i stan.

Behöver: En konsekvent matchning av laget. Benitez har sparat spelare och roterat i det evinnerliga.

Behöver inte: Fler spansktalande spelare.

Prognos: God. Spelarmaterialet är alldeles för bra för en femteplats. Carragher har till exempel gått fram mycket under säsongen och framåt har man sparkapital i form av Morientes och Cissé. Nödvändigt att lyckas behålla Gerrard, som är hjärtat i laget.

6. Bolton

Laget: Jääskeläinen – Hunt, Jaidi, N’Gotty, Gardner – Campo – Nolan, Speed, Okocha, Giannakopoulos – Davies.

Säsongen: Sam Allardyce har gått sina egna vägar när han tagit Bolton från att vara ett linsdansarlag till spel i Europa för första gången. Konsekvent plockar han på sig spelare som ratats av olika anledningar, gjuter nytt mod i dem – och får det att fungera. Årets förvandlingsnummer är divan El-Hadji Diouf, som förvandlats till en hårt arbetande lagmedlem. Respekt.

Behöver: En riktig målskytt. Kevin Davies öppnade bra, men sköt under våren mest lösa skott.

Behöver inte: Skador. Truppen kan vara för tunn nu när det också blir spel i Uefa-cupen.

Prognos: Ingen större risk att Allardyce mannar går ner sig. Tväremot ryktet köper Bolton nämligen inte bara in föredettingar. Israelen Ben Haim och portugisen Vaz Te är båda unga och lovande och exempel på finfin scouting i klubben.

7. Middlesbrough

Laget: Schwarzer – Reiziger, Riggott, Southgate, Queudreu – Parlour, Boateng, Zenden, Downing – Nemeth, Hasselbaink.

Säsongen: Skador, skador, skador – och så lite skador på det. Så kan McLarens mardrömslika säsong beskrivas. Stundtals har ett helt lag varit borta och att mot den bakgrunden ta en Uefa-cupplats är mycket starkt. Med lite tur hade ”Boro” spelat i Champions League till hösten.

Behöver: En frisk Mendieta som var tillbaka i gammalt gott kanonslag i höstas.

Behöver inte: Ännu fler skador.

Prognos: Alla brickor finns på plats för att göra ”Boro” till ett Champions League-lag. Ett fulltaligt A-lag är riktigt starkt och behöver inte rädas något motstånd. Toppspelarna är inga ungdomar, men samtidigt finns en handfull löften som knackar på dörren. Knappast av kalibern att lyfta laget ut i Europa, så när veteranerna tackar för sig kan några magrare år vänta.

8. Manchester C

Laget: James – Mills, Dunne, Distin, Jordan – S. Wright-Phillips, Barton, Bosvelt, Sibierski – Anelka, Fowler.

Säsongen: Var som vanligt ett varannandagslag under Keegan, med Stuart Pearce vid rodret kom stabiliteten – och framgångarna. Har i Shaun Wright-Phillips en av Englands mest sevärda och lovande spelare.

Behöver: Paul Bosvelt tackar för sig. Högst på inköpslistan bör en riktigt bra mittfältare stå.

Behöver inte: Fler superegon typ Anelka.

Prognos: Borde ha rimliga förutsättningar att etablera sig på den här nivån – City är en alldeles för stor och stolt klubb för att vara med i bottenstriden. Ett måste är att hålla fast vid Wright-Phillips även om jättebud är att vänta på den vindsnabbe högeryttern under sommaren.

9. Tottenham

Laget: Robinson – Pamarot, Naybet, King, Edman – Davies, Mendes, Carrick, Brown – Defoe, Keane.

Säsongen: Stördes under hösten av Santinis snabba sorti. Holländaren Jol tog över och det tog ett tag för spelet att sätta sig. Det ”Spurs” visade under säsongens två sista månader gör att det andas morgonluft runt White Hart Lane.

Behöver: En innermittfältare av toppklass skulle inte sitta fel.

Behöver inte: Fler anfallare. När en landslagsman som Defoe ofta förvisas till bänken har man ett överflöd.

Prognos: ”Spurs” har de flesta brickor på plats för att utmana de stora. Erik Edman med sina 26 år är något av ålderman och på ledarsidan verkar samarbetet mellan Jol och klubbdirektören Frank Arnesen fungera väl. Får Tottenham lite tid på sig kan det här bli riktigt, riktigt bra.

10. Aston Villa

Laget: Sörensen – De la Cruz, Delaney, Mellberg, Samuel – Solano, Davis, Hendrie, Barry – Cole, Angel.

Säsongen: Hyfsad höst då Villa var en av utmanarna om spel i Champions League. Sämre vår och rena raset på sistone. Mellbergs skada gjorde inte saken bättre.

Behöver: Pengar. Fansen kräver att klubben satsar, men ekonomin tillåter inga större utsvävningar.

Behöver inte: Derbyn. Sju matcher mot Birmingham och West Bromwich sedan december 2002 utan vinst.

Prognos: Inte alltför hoppfull. Nyckelspelarna börjar bli till åren och underifrån kommer inte så mycket mer än bröderna Moore. Pengar att shoppa nytt finns inte tillgängligt för O’Leary och med ett eller två tapp kan Villa bli indraget i bottenstrid.

11. Charlton

Laget: Kiely – Young, El Karkouri, Fortune, Hreidarsson – Kishishev – Rommedahl, Holland, Murphy, Thomas – Bartlett.

Säsongen: Snösmältning, flyttfåglarna kommer hem och Charlton rasar i tabellen – se där några pålitliga vårtecken. Tog sista vinsten för säsongen den 16 mars. Fast hösten var ju bra?

Behöver: Psykologhjälp så man kan spela lika bra i april som i november.

Behöver inte: En dålig start på nästa säsong.

Prognos: Alan Curbishley har gjort ett fantastiskt jobb i Charlton, men det känns som om han börjar närma sig vägs ände. El Karkouri och Thomas är två ungdomar som lyckats spela sig in i – och höja – laget, men åldersstrukturen ser annars inte speciellt kul ut. En pålitlig målskytt behövs också. Varken Bartlett, Jeffers eller Euell är tillräckligt bra för det spelsystem Charlton tillämpar.

12. Birmingham

Laget: Taylor – Melchiot, Cunningham, Upson, Clapham – Johnson, Clemence, Savage, Gray – Heskey, Morrison.

Säsongen: Satsade stort och laget klarade inte pressen i början av säsongen. När väl alla planer på toppstrid las åt sidan och fokus sattes på att klara kontraktet, spelade Birmingham upp sig och Heskey visade sig till sist vara den förstärkning man hoppats på.

Behöver: En ledargestalt på mitten. Savage lämnade ett stort svart hål efter sig när han strejkade sig till Blackburn.

Behöver inte: Flera usla värvningar som Jesper Grönkjaer.

Prognos: Pengar finns, liksom ambitioner. Räkna med att Birmingham gör en ny satsning i sommar. Målet är att bli bäst i stan i första hand och det ligger klart inom räckhåll.

13. Fulham

Laget: van der Sar – Volz, Knight, Rehman, Bocanegra – Boupa Diop, Pembridge – Radzinski, Malbranque, Boa Morte – Cole.

Säsongen: Ett år fyllt av motsägelser. Boupa Diop var en av årets värvningar och Boa Morte har gjort sin bästa säsong någonsin, ändå balanserade laget tidvis på slak lina. Försvarsspelet var brutalt dåligt stundtals, men där kunde en bättring skönjas mot slutet.

Behöver: Nya impulser. När Malbranque och Legwinski kom till klubben lyfte Fulham. Den här säsongen har fransmännen mest sett ointresserade ut.

Behöver inte: Att ägaren Al-Fayed håller än hårdare i börsen.

Prognos: Fulham kan gå en kärv framtid till mötes. Ekonomin är inte på topp och flytten hem till Craven Cottage blev inte det lyft man hoppats på. Det skulle kunna städas en del i truppen och fyllas på med mer intressant blod.

14. Newcastle

Laget: Given – Carr, O’Brien, Bramble, Hughes – Bowyer, Dyer, Jenas, Robert – Bellamy, Shearer.

Säsongen: Bråk på och utanför planen. Robson sparkades och sedan utbröt ordkrig mellan ersättaren Souness och Bellamy. Skandalerna kulminerade när Bowyer och Dyer råkade i handgemäng under pågående match. Trots en hyfsad insats i Uefa-cupen vill ”Toon Army” glömma den här säsongen. Ju snabbare desto bättre.

Behöver: Arbetsro. Kan man få det under buttre och kontroversielle Souness?

Behöver inte: Att Shearer backar från löftet att spela ett år till.

Prognos: Räkna med att det kommer hända saker i sommar på St James’ Park. Får Bowyer fortsätta? Får Souness sparken? Newcastles framtid är svår att förutsäga, men fotbollsmässigt har laget definitivt klass för en topplats. Dyer och Jenas har visserligen varit med för länge för att sorteras in under rubriken lovande, men underifrån bankar Milner, Ambrose och N’Zogbia på dörren. Boumsong blir nyckelspelare i ett nytt lagbygge,

15. Blackburn

Laget: Friedel – Neill, Todd, Matteo, Johansson – Emerton, Ferguson, Flitcroft, Reid, Pedersen – Dickov.

Säsongen: Började svagt under Souness, men Mark Hughes kom in och vände skutan. Den förre anfallsstjärnan fick styr på defensiven och kontraktet var aldrig i riktig fara. Nya zeeländaren Nelsen och norske Gamst Pedersen kom in och lyfte laget.

Behöver: En lirare som bryter mönstret. Blackburn våren 2005 består av arbetshästar. Jobbigt att möta, men också förutsägbart.

Behöver inte: Strängare domare. Med styggingar som Savage och Dickov i laget skulle fler kort kunna bli förödande.

Prognos: Det är svårt att se hur Blackburn ska kunna bli ett lag för övre halvan med nuvarande spelarmaterial. Det lär säkert bli mycket kämpa även i fortsättningen för att stanna kvar i Premier League.

16. Portsmouth

Laget: Hislop – Primus, de Zeeuw, Stefanovic, Taylor – Stone, O’Neil Quashie, Berger – Yakubu, LuaLua.

Säsongen: Klarade även andra året i Premier League trots kontroverser på ledningsnivå. Klubbdirektören Zajec kom inte överens med managern Redknapp varpå denne drog till värste rivalen Southampton. 4–1-vinsten i det sista derbyt räddade därför en stor del av säsongen för de röststarka och lojala fansen

Behöver: En dirigent. Berger (och tidvis) Stone gör att kantspelet funkar bra, men centralt har ”Pompey” ingen ledargestalt.

Behöver inte: Att vasse målskytten Yakubu lyssnar på locktoner och försvinner.

Prognos: Lever på hemmastyrkan och utan en del fina skalper på Fratton Park hade Portsmouth på allvar varit med i nedflyttningsstriden. Laget ser lite tunt ut och de värvningar som gjordes under vintern har inte slagit speciellt väl ut. Om Yakubu försvinner kan ”Pompey chimes” sluta klinga. I Premier League i alla fall.

17. West Bromwich

Laget: Hoult – Albrechtsen, Gaardsö, Clement, Robinson – Gera, Scimeca, Johnson, Greening – Kanu, Earnshaw.

Säsongen: Utdömt tidigt, men visade finfin moral och fixade nytt kontrakt i sista omgången. Bryan Robson kom in och fick styr på försvarsspelet, men hans matchning av de offensiva krafterna var mer tveksam. Robson hade en övertro på Kanu som absolut passerat bäst-före-datum, medan giftige Earnshaw ofta fick sitta på bänken.

Behöver: En dirigent på mitten. Kantspelet håller bra klass, men centralt kommer West Bromwich till korta.

Behöver inte: Ta på spenderbyxorna. Stommen till ett stabilt Premier League-lag finns på plats.

Prognos: Har definitivt kostymen för att etablera sig i Premier League. Ekonomin är i ordning även om några större utsvävningar inte är att rekommendera. En breddning av den något tunna truppen och en riktig playmaker behövs om kontraktet ska fixas tidigare nästa säsong.

18. Crystal P

Laget: Kiraly – Boyce, Hall, Popovic, Granville – Routledge, Hughes, Riihilahti, Soares, Kolkka – Johnson.

Säsongen: Presterade över förväntan, få hade trott att Palace skulle ligga över strecket med tio minuter kvar att spela av säsongen. Laget ska ha en eloge för sin energi, men i slutändan visade det sig att spelarna inte var tillräckligt bra.

Behöver: Behålla Andrew Johnson. Men det är väl en utopi?

Behöver inte: Massflykt av spelare. Även utan Johnson har Palace kapacitet för att bli ett topplag i The Championship.

Prognos: Palace är en pålitlig plantskola och kommer säkert dyka upp i Premier League igen lite då och då. Det svåra blir att etablera sig i högsta serien. Därtill har inte laget de ekonomiska musklerna.

19. Norwich

Laget: Green – Edworthy, Doherty, Fleming, Drury – Bentley, Holt, Francis, Huckerby – McKenzie, Ashton.

Säsongen: Utdömt inför och under nästan hela säsongen, men spurtade finfint och hade läge att klara sig kvar. Det som till slut fällde ”Kanariefåglarna” var försvarsspelet – eller rättare sagt bristen på det. 77 insläppta var elva fler än näst sämsta lag. Bortaspelet var heller inget att yvas över – inte en seger på 19 försök.

Behöver: Träna försvarsspel.

Behöver inte: Massflykt av spelare, men det är kanske ingen större risk för det?

Prognos: Norwich gick upp ett år ”för tidigt” och visade att man inte riktigt höll måttet. Får man behålla spelare som succéförvärvet Ashton, inlånade Bentley och mittfältsmotorn Francis bör förutsättningarna för en snar comeback i högsta serien vara goda.

20. Southampton

Laget: Niemi – Telfer, Lundekvam, Jakobsson, Higginbotham – Delap, Prutton, Svensson, Le Saux – Crouch, Phillips.

Säsongen: Avverkade tre managers under säsongen. Det – i kombination med ett erbarmligt försvarsspel och en felbalanserad trupp – gör att Southampton åker ur för första gången på nästan 30 år. Harry Redknapp kom in som tilltänkt frälsare, men hans satsning på ”sina” spelare kostade mer än det smakade.

Behöver: I princip ett nytt lag. Niemi, Crouch och Phillips duger. Resten kan stavas mediokert.

Behöver inte: Kan det bli värre?

Prognos: Det kan dröja innan Southampton når Premier League-status igen. Laget har ingen stomme att bygga på, trots att truppen är stor. Bäst vore kanske en total nystart och samtidigt hålla tummarna för att publikintresset håller i sig. Tappar Southampton sin ekonomiska bas kan det dröja innan ”Helgonen” får vara med i finrummet igen.

Fotnot: De laguppställningar som presenteras i sammanställningen grundar sig på speltid, inte idealformation.

Björn Byström