Ferdinand – fantastisk försvarsspelare och skandalernas man

Dopnings- avstängd, nattklubbsbesök – och världens dyraste transfer för en back

FOTBOLL

Sven Göran Erikssons unga landslag vann gårdagens träningsmatch mot USA (2-1).

Samtidigt hamnade stjärnbacken Rio Ferdinand i bråk i Stockholm.

Och "Svennis" får återigen se svarta rubriker om en av sina nyckelspelare.

Ferdinand.

Han är världens dyraste försvarsspelare genom tiderna och kanske världens bästa mittback just nu.

Men i Rio Ferdinands fall började incidenterna utanför plan samtidigt som framgångarna på den.

Rio var inte mer än 18 år gammal när han första gången hamnade i tidningen på grund av sina påhitt. Den talangfulle mittbacken i West Ham, som då fortfarande var mest känd för att han var Les Ferdinands kusin, körde rattfull och blev av med körkortet.

Dyrast någonsin

Den dåvarande förbundskaptenen Glenn Hoddle, som tagit ut Ferdinand i landslagstruppen, blev inte glad och petade honom omedelbart.

På planen fortsatte Rio Ferdinand att blomstra, och så småningom fick han äntligen chansen i landslaget. I West Ham gick det så bra att storklubbarna fick upp ögonen.

I november 2000 blev han därför klar för Leeds för 250 miljoner kronor, vilket var det mesta en klubb någonsin betalt för en försvarare. I Leeds hamnade Rios snedsteg i skymundan av hans skogstokiga lagkamrater, Lee Bowyer och Jonathan Woodgate för att nämna några.

När han flyttade vidare till Manchester United 2002 för osannolika 420 miljoner, ytterligare ett världsrekord, hade det varit lugnt kring Rio Ferdinand ett bra tag.

Efter ett halvår i United blev Rio återigen av med körkortet, den här gången för fortkörning.

Smet från dopningsprov

Men den största skandalen av alla kom hösten 2003, när han smet från en träning utan att ha lämnat dopningsprov. Han dömdes, stängdes av i åtta månader och fick dryga böter, 650 000 kronor.

Sen Rio kom tillbaka i september 2004 har han varit bättre än någonsin. Men de svarta rubrikerna utanför plan har också varit fler.

I oktober stannade han hemma från en Champions League match mot Sparta Prag för att begrava sin farmor.

Men Sir Alex Ferdinand blev inte lika glad när han fick se tidningarna dagen efter, Rio fotograferades när han lämnade en nattklubb i London på småtimmarna.

På Uniteds julfest i december, på klubben Prohibition i Manchester, hamnade Rio och lagkamraten Darren Fletcher i slagsmål med några privata gäster, båda åkte enligt uppgift på stryk.

Och för bara tre dagar sedan blev han återigen av med sitt körkort, fortkörning även den här gången.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM