Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Därför är de världens bästa lag

Sportbladets Erik Niva och David Tanentsapf granskar Chelsea

    Vinstmaskinen Chelsea fick visserligen bara oavgjort mot Everton, men dominerar fortfarande i både ligan och Champions League. Anledningen till lagets framgång stavas ofta ägaren Roman Abramovitj miljarder. Men de enorma pengarna är bara en del liten av sanningen. Sportbladets Erik Niva och David Tanentsapf reder ut varför Chelsea är världens bästa lag just nu.

 

Fotnot: Chelsea ställer naturligtvis inte upp med samma elva i varje match. Vi har därför utgått från det lag José Mourinho ställt på banan om det hade varit Champions League-final och alla spelare var tillgängliga.

 

Målvakt

Peter Cech

Stor, lugn stabil och utan några egentliga svagheter. Kim Källström, tjeckens förre lagkamrat i Rennes, har sagt att Cech är världens bäste målvakt. Buffon i all ära, men det är nog bara att hålla med.

Analys: Har ofta inte mycket att göra under matcherna, vilket brukar vara ett helsike för en målvakt. Cech klarar det däremot alldeles utmärkt.

 

Backlinje

William Gallas

Har petat Paulo Ferreira från platsen till höger. Defensivt starke Gallas fungerar minst lika bra i mitten. Fysiken är hans stora styrka.

 

John Terry

Ingen sprinter, men det duger. Huvudspelet är i absolut världsklass, och en fantastisk tillgång både offensivt och defensivt.

 

Ricardo Carvalho

Även han en komplett mittback. Inte lika bra på huvudet som Terry, men desto snabbare.

 

Asier Del Horno

Offensivt har han få övermän, defensivt ingen riktig succé sen han kom till klubben i somras. Framförallt brister i tajmingen vid defensiva fasta situationer. Lär tappa sin plats till Wayne Bridge om denne kommer tillbaka i gammal god form.

Analys: Det som gör Chelseas backlinje så svår att penetrera är mittbacksspelet. Arbetsfördelningen är given: Terry går på förstabollen och vinner nio av tio dueller i luften. Missar han mot all förmodan har Carvalho tagit djup och och brukar reda ut situationen med sin snabbhet.

 

Innermittfält

Claude Makelele

En fantastisk bollvinnare. Real Madrid kan ha gjort tidernas sämsta affär när de sålde honom till Chelsea. Inte oäven med bollen.

 

Michael Essien

Fantastisk i Lyon och inte ett dugg sämre i Chelsea. Stark, teknisk, passningsskicklig. En komplett spelare.

 

Frank Lampard

Chelseas hjärta och absoluta nyckelspelare. En pådrivare, med ett bra passningsspel och ett fantastiskt långskott.

Analys: Innermittfältet är lagets absolut viktigaste lagdel. Chelseas stora styrka är omställnigsspelet, och här är tre killar som alla kan vinna boll och spela den vidare med stor precision. Ett klassiskt Chelseanfall: Makelele bryter och spelar kort till Lampard som sätter fart och slår en crossboll ut till en av yttrarna. Yttern spelar bollen in i banan, antingen till den centrala anfallaren, eller till Lampard eller Essien som båda satt full fart mot straffområdet.

 

Yttermittfält

Arjen Robben

Förstavalet till höger. Ruggigt kvick med boll, oerhört duktig på att ta sig in i straffområdet och antingen avsluta eller spela snett bakåt. I en liten formsvacka just nu.

 

Damien Duff

Slåss om platsen med Joe Cole. Irländaren är inte lika snabb som Robben på andra kanten, men en stark dribbler och passningsspelare.

Analys: Eftersom Chelsea bara spelar med en central anfallare är det oerhört viktigt att yttrarna både kan hålla sin kant men också hela tiden oroa förvaret med löpningar in i straffområdet. Återigen: kompletta spelare.

 

Anfall

Didier Drogba

En komplett nummer nio. Stark, snabb, bra på huvudet och en bra dribbler. Dessutom en kylig avslutare och effektiv passningsspelare i samma snubbe.

Analys: Drogba har samma roll som Sören Larsen hade i Djurgården. Inte bara en striker, han fungerar både som target- och djupledsspelare. Ett naturligt val på grund av sin flexibilitet, Hernan Crespo till exempel, är mycket mer en renodlad straffområdesspelare.

 

Tränare

José Mourinho

Hatad av alla utom sina spelare. Försöker implementera en "vi mot världen"-känsla i laget, och kritiserar sällan någon i det egna laget, utan väljer att såga domare, motståndare eller gud fader själv. Men det är aldrig Chelseas fel. Förväntar sig samma sak av sina spelare. När Ricardo Carvalho gnällde offentligt efter att ha blivit petad i premiären blev Mourinho vansinnig. Han anklagade sin mittback för att vara psyksjuk och lovade att aldrig någonsin tala med honom igen.

Analys: Okej, Mourinho har Abramovitj tjocka plånbok i ryggen och flera viktiga spelarköp gjordes faktiskt av förre managern Claudio Ranieri. Men Mourinho har sett till att Chelsea har det kanske mest kompletta lag som någonsin stått på en fotbollsplan. Till skillnad från Real Madrids galactico-utsvävningar har Chelseas köp varit genomtänkta och det ska till en mycket speciell spelare för att få chansen.

Centrallinjen är magnifik, och det är här vi hittar det som gör laget oslagbart. Mittförsvaret är ramstarkt och John Terry fixar på egen hand ett antal poäng till laget med sina nickmål. Innermittfältsspelet är nyckeln till den lyckade offensiven. Tre spelare som alla är bra i närkamperna, jobbar hårt, är passningsskickliga och målfarliga.

Mångsidigheten gör att Chelsea är överlägset vilken typ av spel de än ställs emot. Försöker motståndarna spela fysiskt blir de söndersprungna. Drar de sig tillbaka i eget straffområde öppnar det för Frank Lampards långskott. Tillfälligheter är det enda som kan rubba Chelsea av i dag.

Erik Niva, David Tanentsapf
SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet