Helgen – en utställning för målkonstnärer

Peter Wennman: Superstjärnorna gjorde rätt för sina feta löner

FOTBOLL

Det är inte ofta det händer att så många av De Stora Underhållarna bjuder på show under en och samma spelomgång.

Men detta var helgen då superstjärnorna gjorde rätt för sina feta löner.

Att läsa målprotokollen från ligorna i England, Italien och Spanien blev plötsligt som att läsa en rankinglista över världens namnkunnigaste anfallare.

Ronaldinho (två små mästerverk) och Etoó nätade för Barcelona, Thierry Henry satte två för Arsenal, Ruud van Nistelrooy lika många för Manchester United, David Trezeguet två för Juventus och Luca Doni två för Fiorentina, Zlatan satte en yttersida i nättaket, Hernan Crespo slog till för Chelsea, Fernando Morientes för Liverpool, Robbie van Persie för Arsenal, Gilardino för Milan, Totti för Roma. Till och med en gammal notorisk skyttekung som Jimmy Floyd Hasselbaink vaknade till och sköt ett segermål för Middlesbrough i går.

Sällsynt att så många leverantörer håller tiden samtidigt.

Det är klart att några svek (framför allt Ronaldo och kompani i Real Madrid och Shevchenko i Milan) och en sån klippa som Wayne Rooney fick nöja sig med framspelarens och grovarbetarens tapperhetsmedalj.

Men i det stora hela var fotbollshelgen en utställning för målkonstnärer.

Hoppas Crouch lärde sig nåt

Man kan ju hoppas att en landslagsforward som Peter Crouch (15 raka liverpoolmatcher utan fullträff, missad straff i lördags) lärde sig nåt av de stora mästarna.

Det var överhuvud taget en omgång då KLASS besegrade mediokerhet.

Tungviktare som Chelsea, Arsenal, Manchester United och Liverpool ruskade på sig som gamla björnar och gjorde tre mål var mot chanslösa motståndare.

Nja, med ett undantag då:

Wigan var sannerligen inte chanslöst i höjdarmatchen mot Arsenal. Det var kanske höstens roligaste halvlek när nykomlingen vägrade vika ner sig, trots tvåmålsunderläge två gånger. 3–2 till Arsenal (alla målen före paus) hade kunnat vara nåt helt annat om inte hemmamålvakten John Filan sett väldigt klumpig ut på två av Arsenals mål. Thierry Henrys frisparksmål var snyggt, men Filan stod tung och orörlig som en rostig järnspis på linjen.

Chelsea fick en enklare resa mot ett Newcastle som sannerligen hade behövt sina målkungar, Michael Owen och gamle Alan Shearer.

Efter 0–0 i paus blev det som det som vanligt: Chelsea tryckte på gasen och avgjorde direkt i början av andra. Intressantast var att se hur bra Essien fyllde rollen som defensiv mittfältare när Makelele blev skadad. Han var imponerande.

Chelsea vaknade igen

Chelsea vaknade alltså till igen efter en kort liten tupplur och leder nu Premier League med nio poäng. Men därunder börjar det nu se ut som väntat:

Arsenal, Manchester U och Liverpool kliver upp placering efter placering, alla tre har spelat färre matcher än Chelsea, och det ska bli spännande att se tabellen när vi i slutet av december kliver in i säsongens mest intensiva skede. Vi är ju många som utgått från att Blå Tåget ska rycka iväg alldeles för långt med hjälp av sin förnämliga bredd på truppen, men man vet aldrig.

Det kan bli köbildning på det där spåret också.

Peter Wennman